'Što čitaš?' poziva na suradnju

Božidar Alajbegović

19. siječnja 2006.

'Što čitaš?' poziva na suradnju

Svi vi koji se anarhistima osjećate i deklarirate, kucnuo je čas da se dokažete. Ekipa okupljena oko izdavačkog pogona 'Što čitaš?' nastavlja sa serijom naslova koji se bave anarhizmom i anarhističkim stavovima prema određenim temama i poziva sve, koji se anarhistima osjećaju i deklariraju, na suradnju oko pisanja tekstova na teme 'Anarhizam i seksualnost', te 'Anarhizam i ekonomija'

Što čitaš? (www.stocitas.org) nastavlja sa serijom naslova koji se bave anarhizmom i anarhističkim stavovima prema određenim temama (prva knjiga u toj seriji je Anarhizam i nasilje, a uskoro će biti objavljen zbornik Anarhizam i organizacija) i upućuje poziv na suradnju oko budućih izdanja u toj seriji.

Osnovna ideja dosadašnjih zbornika je bila pokriti što širi raspon ideja i stavova u odnosu na određenu temu, ponekad suprotstavljenih, ponekad vrlo bliskih. S jedne strane se time potiče daljnja rasprava, a s druge strane su prikazani različiti pristupi pojedinoj temi iz više ili manje istog, odnosno sličnog polazišta. Naslovi nikada nisu bili ograničeni na jednu od "verzija" anarhizma, već su pokušavali objediniti sve pod isti naziv - anarhizam - bez obzira o kojoj "verziji" je riječ.

Kako je riječ o zbornicima tekstova, Što čitaš? upućuje poziv svim zainteresiranim autorima i autoricama da se uključe u projekte u nastajanju. Konkretno je riječ o zbornicima Anarhizam i seksualnost, te Anarhizam i ekonomija (više o osnovnoj koncepciji oba naslova možete saznati na ovom linku).

Možete slati svoje autorske tekstove, no ovaj poziv se odnosi i na predlaganje prijevoda (svakako se javite prije nego što počnete prevoditi - možda je tekst već preveden ili ga netko prevodi). Teme su otvorene i Što čitaš? neće ulaziti u to na koji način će biti obrađene.

Ovaj poziv je upućen prvenstveno svima uključenim u slobodarski/anarhistički pokret ili onima koji se na taj način deklariraju. Zašto je poziv (uvjetno rečeno) ograničen na ovaj način? Iz posve razumljivih razloga koji proizlaze iz tema koje će knjige pokrivati.

Nažalost, Što čitaš? za vaše priloge neće moći dati bilo kakvu naknadu (da ne bude kasnije neke zabune oko ovog poziva), osim, naravno, u obliku knjiga. Svi autori i autorice čiji tekstovi će biti objavljeni će dobiti određen broj primjeraka objavljene knjige.


Rokovi za slanje tekstova su:
01. 03. 2006. za zbornik Anarhizam i seksualnost
01. 05. 2006. za zbornik Anarhizam i ekonomija


Sve prijedloge za koje smatrate da treba dodatno dogovoriti (recimo, prijedloge za prijevod) šaljite barem mjesec prije navedenog roka. Tekstove možete poslati e-mailom na adresu stocitas@zamir.net u .rtf ili .txt formatu.

www.stocitas.org