Šta sve mogu

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Šta sve mogu

Istraživajući raznorazne njemačke stadione za članak napisan netom prije ovoga (vidi ovo), naišao sam na jedan zanimljiv podatak, koji nema skoro nikakve veze sa sportom. Što sve mogu u tijeku jedne utakmice pojesti i popiti oni koji se zateknu na stadionu Borussije iz Dortmunda?
Na jednom od najljepših stadiona u Europi, Westfalenu u Dortmundu, navijači imaju raznorazne mogućnosti kako potrošiti pare.
Stadion je izgrađen 1974. g. za svjetsko prvenstvo, koje su uzgred budi rečeno osvojili Nijemci nadigravši u finalu Nizozemce s 2:1. No, ovo nije tema o kojoj sam počeo pisati, već je tema impozantni podatak kako se tijekom jedne domaće utakmice, popije 57 000 piva. Pive su one male od 0,3 litre, no ipak. Da nije dobro piti alkohol na prazan želudac govori nam podatak kako se u istom razdoblju pojede više od 15 000 raznoraznih kobasica, 2 000 šnicli i 2 000 pizza. Da nakon toliko popijene pive ne bude problema brine se 500 djelatnika osiguranja. Problemi su ipak rijetkost ukoliko isključimo problem koji pivo obavezno prouzrokuje, a to je potreba za WC-om. No, ni to nije problem jer na stadionu postoji 60 javnih zahoda.
Većinu od spomenute količine piva popiju dečki s južne tribine, gdje se nalazi najveći broj fanova na kvadratnom metru od svih europskih stadiona. Na 4 200 kvadrata nalazi se 25 000 najvjernijih navijača žuto-crnih.
Prošlu sezonu je prvenstvene utakmice posjetilo više od milijun gledatelja, što je apsolutni rekord lige. Gotovo svaki domaći susret je rasprodan, što znači da je na tribinama 69 000 ljudi. Pih, pa ni pivu svaki ne popije, a tek svaki treći nešto pojede. Recimo još kako je najskuplja karta 43,30 €, a najjeftinija 4, 55 € za one s poteškoćama u razvoju.