Sanader putuje u London, a policija za njim priprema tjeralicu

Ivan Kegelj

9. prosinca 2010.

Sanader putuje u London, a policija za njim priprema tjeralicu

Državni organi gonjenja pripremaju tjeralicu za Ivom Sanderom. Ova informacija procurila je iz policijskih redova. U isto vrijeme predsjednik države Ivo Josipović rekao je da je Sanaderov odlazak u inozemstvo veliki propust sustava. Ovo ne smije ostati na novinskim tekstovima, netko mora snositi odgovornost, ustvrdio je predsjednik. Glavni hrvatski policajac, Tomislav Karamarko, uzvratio je tvrdnjom da se ne osjeća odgovornim. Na ovom mjestu kronološki smo složili informacije o današnjem Sanaderovom danu

Kronološki, slučaj je tekao ovako:

U srijedu kasno poslijepodne novinarima je iz nepoznatog izvora, a po svemu sudeći radi se o izvoru iz Državnog odvjetništva, doturena informacija da će policija danas uhapsiti Ivu Sanadera. Ova akcija priliči Glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću: danas je, naime, Međunarodni dan borbe protiv korupcije, pa Glavni državni odvjetnik po svemu sudeći nije odolio simbolici. Sanadera je nakanio privesti baš na Dan borbe protiv korupcije.

Rano jutros pred Sanaderovom vilom u Kozarčevoj ulici osvanule su jake novinarske snage, što je bivšem premijeru Sanaderu bio pouzdan znak da se sprema njegovo hapšenje. Oko 10 sati prije podneva stigla je i informacija da je Državno odvjetništvo podnijelo zahtjev za skidanjem zastupničkog imuniteta bivšem premijeru. Sanader je u tom trenutku već spakirao kofer i otputio se iz Kozarčeve ulice u nepoznato. Blicevi su bljeskali, a policije nije bilo na vidiku.

Nešto prije podneva Sanader je prešao granicu sa Slovenijom na Bregani. U isto vrijeme vrh HDZ-a sastančio je na temu predstojećeg uhićenja bivšeg premijera. Policija carinicima nije dojavila da Sanadera zadrže rutinskom kontrolom prometa, što je bila u mogućnosti. Carinici su, naime, imali pravo bez obrazloženja Sanadera držati i nekoliko sati, baš kako to imaju pravo s bilo kojim drugim putnikom. 


Malo iza 11 sati Sanader je ugledao ovaj prizor

U medijskim krugovima počela je kolati informacija da Sanader ima austrijsko državljanstvo te da se nema namjeru vraćati u zemlju. Ova informacija, koju je Lupiga brzopleto objavio pa povukao, po svemu sudeći nije točna, budući da su austrijski uvjeti za dvojno državljanstvo rigorozni i zahtjevaju odricanje od matičnog državljanstva. Jednom dnevnom listu uskoro se SMS-om javio i sam „premijer“, ustvrdivši da nije u bijegu, odnosno da je na službenom putu i da će se svakako odazvati USKOK-u.   

Upitani za najnovija zbivanja oko Sanadera, članovi Hrvatske demokratske zajednice redom su se stali ograđivati od bivšeg šefa. Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Petar Čobanković ustvrdio je da je Sanader po drugi put ostavio Hrvatsku, saborski zastupnik HDZ-a, Josip Đakić rekao je da ovaj slučaj HDZ-u neće nanijeti štetu jer Sanader više nije član te stranke. U svakom slučaju, dojučerašnji čankolisci sad su se osilili i ne propuštaju se kakvim udarcem ispod pojasa nasladiti progonu bivšeg stranačkog šefa.


Razbudio se i ministar Čobanković

Predsjednik Ivo Josipović oštro je osudio činjenicu da je bivši premijer neometan napustio zemlju. Ustvrdio je da je u pitanju velika pogreška sustava, zbog koje netko mora odgovarati. Javio se ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, ustvrdivši da policija nije imala pravnog temelja za zadržavanje bivšeg premijera u Hrvatskoj.

Najnovije informacije kažu da policija priprema tjeralicu za Ivom Sanaderom, a on se, pak, u ovom trenutku u Ljubljani navodno ukrcava u avion za London i putuje u britansku prijestolnicu. Nije poznato kojim povodom putuje u London, ukoliko povod nije očigledan - bijeg pred organima gonjenja Republike Hrvatske.


Priredio: Lupiga.com