Ivu Sanadera namjeravaju uhapsiti, a on pobjegao preko Bregane

Ivan Kegelj

9. prosinca 2010.

Ivu Sanadera namjeravaju uhapsiti, a on pobjegao preko Bregane

Državno odvjetništvo zatražilo je od Sabora da skine imunitet doktoru Ivu Sanaderu, kako bi ga moglo uhapsiti i ispitivati. U trenutku dok čitate ove redove, visoko gore u državi - na koju vi odavno nemate nikakvo pravo - na djelu je gungula. Jedni se naslađuju i trljaju ruke, a drugi su u strahu, jer kroz glavu im prolijeće misao - ako danas hapse njega, sutra bi moglo hapsiti mene. Lupiga vam neće soliti pamet, ali na ovom mjestu će vas podsjetiti na kakvog čovjeka su se namjerili Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i premijerka Jadranka Kosor

Zadnje informacije govore da je Ivo Sanader Hrvatsku napustio negdje oko podneva, na graničnom prijelazu Bregana. Hrvatsku je Sanader napustio kao slobodan čovjek, jer nikakva potjernica niti nalog za uhićenje za njim nisu raspisani. Dovoljan je bio zahtjev Državnog odvjetništva Saboru za skidanjem Sanaderovog imuniteta, da premijer shvati da je vrijeme za hvatanje magle. Na vrijeme ćemo vas informirati o tekućim događajima, a ispod pročitajte na kakvu veličinu se namjerilo Državno odvjetništvo. Ukoliko za čitanje nemate vremena, sažetak bi bio: Poltroni koji su mu se klanjali danas ga hapse. Tako stara priča, zar ne?

Nema tome niti par godina kako je Ivo Sanader u Hrvatskoj bio bog i batina. Jedan od stupova HDZ-a hvaljen je s desna i s lijeva: Jadranka Kosor i ostala HDZ-ova klika padala je ničice pred njegovom pojavom, novinari su mu se ulagivali gotovo kao Tuđmanu, a u poltrone se prilikom razgovora s njim napokon javno upisao i pisac Miljenko Jergović. U monografiji vladajuće stranke, koja nikad službeno neće vidjeti svjetlo dana, slavilo ga se više nego prvog predsjednika, a on je šetao od govornice do govornice i dijelio lekcije. Jedna od tih lekcija, koju donosimo u donjem videu, govorila je i o istragama HDZ-a.


U to vrijeme rijetko koji javni nastup aktualna premijerka Jadranka Kosor nije iskoristila da spomene zasluge doktora Ive Sanadera za, tvrdilo se, uspješnu politiku Hrvatske zajednice i blistavu perspektivu Republike Hrvatske. Toliko ga je Jadranka Kosor hvalila da je to znalo biti degutantno, ali bivša radijska novinarka nije se dala smesti. Davno je, naime, naučila da je put prema uspjehu popločan ulagivanjem, pokornim klimanjem glave i neumjerenim veličanjem onoga tko je u datom trenutku iznad tebe na hijerarhijskoj ljestvici. Slušala je i zapisivala, da bi nakon što je Sanader ritualno spaljen tvrdila da nije imala pojma kako vlada Vlada. Sanader ju je demantirao tvrdnjom: Sve je znala, nije vlada dječji vrtić.

Njih dvoje bili su istinski i pravi prijatelji, kao što će premijerka sama tvrditi, a što možete vidjeti u donjem videu. Jadranku je stvorio Tuđman, a novog zaštitnika našla je u Sanaderovom liku. Baš kako Hitler ne bi mogao zaratiti sa cijelim svijetom i upisati se u povijest kao jedan od najvećih zločinaca svijeta, tako niti Ivo Sanader nije mogao sam upravljati Hrvatskom onako kako je upravljao, bez pomoći tako odanih kadrova kao što je to bila Jadranka Kosor. Danas kad svjedočimo namjeri organa gonjenja da stave lisičine na njegova nježna zapešća, s ovog mjesta ne možemo ne podsjetiti da Ivo Sanader nije sam opljačkao Hrvatsku. Nedodirljivu poziciju koju je godinama uživao omogućili su mu upravo poltroni poput Jadranke Kosor i, primjerice, Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića





Na koncu, valja nam naglasiti da predstojeće hapšenje Ive Sanadera, zasluženo - da se razumijemo, od Hrvatske neće napraviti bolju zemlju. Naprotiv, ne možemo se oteti dojmu da se ništa nije promijenilo u odnosu na vrijeme dok su nam ga prodavali kao boga. U nametanju Sanaderovog kulta ličnosti, osim poltrona koji ga danas hapse, sudjelovali su gotovo svi hrvatski mediji, u kojima niste mogli pročitati niti milijuniti dio onog čime ga danas časte. Ova činjenica niti najmanje nije utjecala na odnose na hrvatskoj medijskoj sceni, jer većina hrvatskih građana naprosto je do te mjere tupa da nastavlja kupovati novine koji su ih do jučer utjeravale u laž, odnosno gledati iste one televizijske programe s kojih je stup HDZ-a Ivo Sanader čašćen božanskim epitetima. Eto takva nam je zemlja, eto takvi smo ljudi.