Samo naprijed

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Samo naprijed

Dogodila se još jedna dobra stvar koja mijenja neka uvriježena svjetska pravila i norme. Ovaj put nije riječ o jednome od nekih ludih pothvata ili rekorda, već o vijesti kako je Švicarska straža u Vatikanu po prvi put u svoje redove primila tamnoputog vojnika.
Dhani Bachman, katolik je i Švicarac, te nije oženjen, baš kao što nalažu odredbe Švicarske straže, institucije koja već gotovo pola tisućljeća štiti katoličkog poglavara. Ima 22 godine, rođen je u Indiji gdje ga je u dobi od pet godina posvojila švicarska obitelj Bachmann. Nakon toga odlazi u Luzern, grad s oko 60 000 stanovnika, gdje stječe naobrazbu kao i svaki drugi Švicarac, pa tako ni ne čudi izjava ovog mladića koji kaže kako je stopostotni Švicarac. U Rim je došao još početkom lipnja, a sada je položio zakletvu i kao zadatak dobio je nadzor kretanja turista ispred Vatikana.
Za nadati se kako primanje jednoga tamnoputog žitelja ove planete nije u vezi s manjkom papinskih čuvara, o čemu smo pisali prije nekih dva mjeseca. Radovalo bi nas kada bi to bila odluka koja za cilj ima postaviti svijetu tolerantnije smjernice u budućnosti. Mnogi smatraju i kako su veliki izgledi da papin nasljednik također bude tamnoput.