Rasne segregacije više nema?

Ivor Car

20. prosinca 2002.

Rasne segregacije više nema?

U Sjedinjenim Američkim Državama dolazi do nekih, moglo bi se reći, historijskih pomaka, bez obzira što je rasna segregacija dobrim dijelom nestala iz tamošnjeg društva, nije nestala i iz tamošnjih glava, pa ćemo ipak ustvrditi - historijskih pomaka. Ipak kako bilo da bilo, sport u kojem u SAD-u igra 80 % tamnoputih igrača, dobio je i jednog tamnoputog gazdu!

Robert L. Johnson postao je prvi Afroamerikanac, dakle drugim riječima - crnac, koji se može pohvaliti da je vlasnik neke profesionalne momčadi u nekom značajnijem američkom "nacionalnom" sportu. Zanimljivo je kako je riječ o sportu u kojem je većina igrača, njih 80 %, također tamnoputa. Dakle pretpostavljate, riječ je o NBA, američkoj košarkaškoj profesionalnoj ligi.
Osim toga Johnson je poznat i kao prvi američki crni milijarder, a koncesija za NBA koštat će ga oko 300 milijuna dolara. No, to mu vjerojatno nije nikakav problem, jer čovjek je pun para, ponajviše zahvaljujući kablovskoj televiziji BET-a, koja je svoju programsku shemu usmjerila na Afroamerikance i tako obogatila jednog od njih. Upravo tu TV kuću, Johnson je prodao i to za 1,5 milijardi dolara. Tako bi najavljeni Johnsonovi planovi mogli biti ostvareni, a riječ je o namjeri kupovine neke baseball momčadi.
Ovim događem NBA u svoje anale zapisuje i 2002. godinu, odmah pored 1950., kada je prvi crnac, Earl Loyd zaigrao na NBA parketima, te pored 1966. godine kada je Bill Russell postao prvi "crni" trener.
Momčad čiji je vlasnik Johnson, igrat će u NBA ligi sezone 2004-2005, a bit će smještena u Sjevernu Karolinu, točnije rečeno u Charlotte. Charlotte je prošle sezone imala NBA momčad, Charlotte Hornetse, koji sada igraju u New Orleansu. Ipak ostaje činjenica da će Johnsonov primjer ostati usamljen, barem neko vrijeme, jer za ovakav posao, treba hrpa novaca, a poznato je da je on uglavnom u bjelačkim rukama. Pitamo se šta bi bilo kad bi se koncesije davale džabe?