PRISJETIMO SE VELIKANA: Prošla je 41 godina otkako je otišao Mak Dizdar

Jagoda Kljaić

15. srpnja 2012.

PRISJETIMO SE VELIKANA: Prošla je 41 godina otkako je otišao Mak Dizdar

Ovog vikenda navršilo se 41 godinu otkako je u Sarajevu preminuo Mehmedalija Mak Dizdar, veliki pjesnik čiju je poetsku zbirku „Modra rijeka“, s istoimenom pjesmom, evropska kritika apostrofirala kao „evropsku pjesmu“. Stihove „Modre rijeke“ davne 1978. godine uglazbili su kultni Indexi, a prije njih i legendarni Arsen Dedić. Makova zbirka “Kameni spavač”, objavljena 1966. godine, vrhunac je njegova stvaralaštva i jedan od najznačajnijih događaja u cjelokupnoj bosanskohercegovačkoj umjetničkoj i duhovnoj historiji

Umro je pjesnik u svom Sarajevu, 14. srpnja/jula 1971. godine, u 54. životnoj godini. Iste godine kada je objavljena poetska zbirka „Modra rijeka“, s istoimenom pjesmom koju je evropska kritika apostrofirala kao „evropsku pjesmu“.


Mak Dizdar (FOTO: makdizdar.ba)

Osnovnu školu završio je u rodnom Stocu, potom odlazi u Sarajevo gdje 1936. maturira u  gimnaziji i prvom pjesničkom zbirkom „Vidovpoljska noć“ ulazi u javni život. Nakon Drugoga svjetskoga rata, dijelom provedenog u ilegali Narodnooslobodilačkoga pokreta, najprije radi kao urednik lista Oslobođenje i poduzeća Narodna prosvjeta, koja je u njegovo vrijeme bila jedan od najznačajnijih izdavača na Balkanu. Kasnije se profesionalno posvećuje književnosti te uređuje časopis Život od 1964. do 1971. godine.

Big Mac i Big Mak by Boris Dežulović

Zbirka “Kameni spavač”, objavljena 1966. godine, vrhunac je Makova stvaralaštva i jedan od najznačajnijih događaja u cjelokupnoj bosanskohercegovačkoj umjetničkoj i duhovnoj historiji. U znak sjećanja na ovog velikana na ovom mjestu donosimo vam pjesmu Modra rijeka, čije su stihove davne 1978. godine uglazbili kultni Indexi, a prije njih i legendarni Arsen Dedić.


MODRA  RIJEKA

Niko ne zna gdje je ona
Malo znamo al je znano
Iza gore iza dola
Iza sedam iza osam
I još dalje i još gore
Preko gorkih preko mornih
Preko gloga preko drače
Preko žege preko stege
Preko slutnje preko sumnje
Iza devet iza deset
I još dublje i još jače
Iza slutnje iza tmače
Gdje pjetlovi ne pjevaju
Gdje se ne zna za glas roga
I još hude i još lude
Iza uma iza boga
Ima jedna modra rijeka
Široka je duboka je
Sto godina široka je
Tisuć ljeta duboka jest
O duljini i ne sanjaj
Tma i tmuša neprebolna
Sto godina široka je
Ima jedna modra rijeka
Ima jedna modra rijeka
Valja nama preko rijeke.

 

 

 

Lupiga.Com