PREMIJERNO: Film o Viktoru Ivančiću i Feral Tribuneu, tjedniku koji je, prema Stjepanu Mesiću, Hrvatskoj donosio istinu

Ivor Car

23. listopada 2012.

PREMIJERNO: Film o Viktoru Ivančiću i Feral Tribuneu, tjedniku koji je, prema Stjepanu Mesiću, Hrvatskoj donosio istinu

Nakon što je predstavila 'kontroverzni' film 'Neđo od Ljubuškog', nevladina organizacija Gariwo danas će u zagrebačkom kinu Grič upriličiti premijeru novog uratka - filma o Viktoru Ivančiću, „Ogledalo društva u nastajanju“. Sudeći po teaseru od 12 minuta, film će se dobrim dijelom pozabaviti upokojenim Feralom, a manje Ivančićem koji ga je uređivao. Kroz film defiliraju brojni novinari i čelnici nevladinih udruga iz cijele regije koji govore o ulozi koju je Feral imao, posebice, u 90-im godinama. Pridružit će im se i bivši predsjednik Stjepan Mesić koji će reći kako mu je Feral tih godina trebao kako bi vidio da nije sam

Teško je vjerovati da će novi film u produkciji Gariwa uzburkati duhove kao što je to učinio njegov prethodni uradak „Neđo od Ljubuškog“, a što će se sve naći u „Ogledalu društva u nastajanju“, vidjet ćemo već danas u 19 sati, kada će se u zagrebačkom kinu Grič, u Jurišićevoj ulici, održati njegova premijera. Autorica i ovog filma je Svjetlana Broz, inače direktorica Gariwa,čiji će rad mnogi pokušati diskreditirati spominjanjem činjenice kako se radi o unuci Josipa Broza Tita. Zbog prošlog filma bila je proglašena nemoralnom manipulatoricom, koja je došla da od „hrvatskih čaršija pravi koncentracione logore“ i nahuška Bošnjake na Hrvate i obratno.


Autorica filma - Svetlana Broz (FOTO: Tacno.net)

Film je nastao u okviru projekta „Budi promjena – učini nešto“, a povod da se Ivančiću u njemu dodijeli glavna uloga ovogodišnja je nagrada Duško Kondor. Naime, ta se nagrada dodjeljuje za afirmaciju građanske hrabrosti. Dodjeljuje je Gariwo, a ove godine primio ju je i Viktor Ivančić. Istu nagradu ranije je dobila i Štefica Galić, supruga već spomenutog Neđe od Ljubuškog, žena kojoj se život u malom hercegovačkom mjestu nakon premijere filma o njenom suprugu, okrenuo naglavačke, baš kao i njenoj obitelji. U obrazloženju nagrade navedeno je kako je Ivančić afirmirao građansku hrabrost od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća te kako to čini i dan danas, unatoč rizicima kojima se zbog toga izlaže.


Viktor Ivančić (SCREENSHOT: YouTube)

„Posljednje dvadeset tri godine rada posvetio je predanoj afirmaciji građanske hrabrosti kroz sopstveni primjer novinara koji ne odustaje od iznošenja istine u najopasnijim vremenima, u kojima nosioci politike zla ne prezaju ni od zastrašivanja, bacanja bombi na redakciju i vođenja sudskih procesa protiv novinara“, stoji u obrazloženju Gariwove nagrade. Među ostalim spomenuta je Ivančićeva uloga u osnivanju Ferala, njegovo nepristajanje na politički diktat moćnika, što je iskazivao kroz svoje tekstove i uređivačku politiku, „bez obzira na cijenu koju je za to plaćao“. Također se navodi i njegovo konstantno iznošenje antiratnih stavova i borba za univerzalne ideale mira.


(SCREENSHOT: YouTube)

„Mi smo se odmah na najdirektniji način konfrontirali s tadašnjom vlasti u Hrvatskoj i oni su nas dosta ozbiljno shvatili. Već poslije šest mjeseci izlaska smo objavili naslovnu stranicu sa Tuđmanom i Miloševićem koji leže zajedno u krevetu s naslovom Jesmo li se za to borili“, prisjetit će se Ivančić, a Mesić će opravdanost te naslovnice argumentirati tvrdnjom kako je preuzimajući Ured predsjednika zatekao posebni telefon koji su instalirali beogradski stručnjaci kako bi Tuđman svakodnevno mogao kontaktirati sa svojim srbijanskim kolegom.

Svoje impresije o Feralu, a onda ponešto i o Ivančiću, redom su iznosili Stjepan Mesić, Latinka Perović, Ivica Đikić, Marinko Čulić, Besim Spahić, Dinka Čorkalo Biruški, Igor Lasić, Vladimir Matijanić, Sonja Biserko, Miloš Vasić, Tanja Tagirov … „Ako za nekog možemo reći da je bio čovjek inteligencije, enciklopedijskog obrazovanja i neizmjerne hrabrosti onda možemo to reći za Viktora Ivančića“, nahvalit će Ivančića bivši predsjednik, koji u ovom dokumentarcu ima zapaženu ulogu. On će ustvrditi i da je Feral trebao Hrvatskoj kako bi joj donio istinu.


Mesić je za Feral i Ivančića imao samo riječi hvale (SCREENSHOT: YouTube)

Sudeći po ovih dvanaest i pol minuta prikazanog ispada da je film više o Feralu, a manje o njegovom slavnom uredniku i suosnivaču. U oči upada i poprilično veliki broj sugovornika iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koji su dobili priliku da govore o fenomenu neprežaljenog nam Ferala, iako je vjerojatno da u rukama nisu imali više nego nekoliko brojeva ovoga legendarnog tjednika, koji je devedesetih godina, ali i kasnije, bio poprilično nedostupan u susjedstvu.

Nakon projekcije filma održat će se okrugli stol, „Građanska hrabrost, cenzura i autocenzura“, pod moderatorskom palicom Amera Tikveše. Predviđeno je da govore Stjepan Mesić, norveški veleposlanik u Hrvatskoj Henrik Ofstad, profesor psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Dean Ajduković, autorica filma Svetlana Broz te sam „glavni glumac“ – Viktor Ivančić.

Lupiga.Com