Imovinske kartice domaćih nam dužnosnika prava zabava na webu

Ivor Car

25. travnja 2006.

Imovinske kartice domaćih nam dužnosnika prava zabava na webu

Oazu unaprijed predodređenu za obilje smijeha i zabave odnedavno nudi www.sukobinteresa.hr gdje je saborsko Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa postavilo preko tisuću imovinskih kartica državnih dužnosnika iz kojih je vidljivo da je u Hrvatskoj sramota biti bogat. Tako je premijer Sanader istaknuo da posjeduje Renault star 39 godina (pazi sliku), a što su sve prijavljivali viđenijih domaći političari vidi pod

Jasno je da se tu može pronaći svega i svačega, prvenstveno informacija koje vam mogu natjerati suze na oči, da li zbog smijeha, ili možda žalosti. Tako primjerice hrvatski premijer Ivo Sander u svojoj imovinskoj kartici, osim stana od stotinu kvadrata, navodi kako je u posjedu Renaulta 8, vozila kojeg je pregazilo vrijeme još prije dvadesetak godina. Doktorov ljubimac star je zavidnih 39 godina, a takvi modeli više niti po francuskim zaseocima ne služe ni kao kokošinjac. No, zato njegova supruga, inače sveučilišna profesorica, posjeduje, a što drugo, nego Mercedesa, te ima dvostruko veći stan od svoga supruga.

Svu imovinu Sanader je stekao "vlastitim kapitalom, radom u inozemstvu, suvlasništvom u dvjema firmama, osobnim prihodima, prihodima iz generalnog zastupstva jedne međunarodne press agencije te osobnim prihodima supruge iz rada u inozemstvu i Hrvatskoj". Da obitelj Sanader uistinu gaji određenu ljubav spram starijih automobila govori i kartica premijerovog brata Ante, župana splitsko-dalmatinskog, u kojoj je pored Golfa starog deset godina navedena i Simca iz 1984. godine, te suprugina 22-godišnja VW Jetta (inače u kartici je Ante napisao "Jeta WW").

Vrsni politički znalac, ministar financija Ivan Šuker, stoji još gore od svoga šefa, te uopće nema automobil, nego se vozi u minijaturnom Hyundai Getzu svoje supruge. On gotovo pa i nema ništa, jer živi kod roditelja, a svoje pokretnine procjenjuje tek na 50.000 eura. Nije daleko niti Željka Antunović koja se do sada nije domogla nikakvih nekretnina, dok, što se pokretnina tiče, ne stoji tako loše - 150.000 kuna. Slavko Linić također nema nekretnina, već brodicu vrijednu 500.000 kuna, i to po pola sa suprugom.

Ništa bogatiji, vjerovali ili ne, nije niti predsjednik Stjepan Mesić, koji za svoju zahtjevnu funkciju prima plaću od 20.000 kuna. Osim vikendice od 90 kvadratnih metara cijenjene na 100.000 eura, predsjednik se može tek pohvaliti garažom u Zagrebu i pokretninom od 20.000 eura.

Zato pozamašnu imovinsku karticu ima HDZ-ov mesar Stjepan Fiolić. Naime, tamo se mogu naći slijedeće vrjednote: mesnice i pogon, pet poslovnih prostora, farma, kuća, dio kuće, terenac, dva motocikla (Honda i Suzuki), poljoprivredni strojevi i, na koncu, 86 posto udjela u poduzeću "Mesnice Fiolić". Nažalost, Fiolić nije naveo kolika je vrijednost njegovih nekretnina i pokretnina, ali da jeste to bi svakako bila cifra koja izaziva vrtoglavicu. Rame uz rame Fioliću stoji Radimir Čačić, koji pored dva stana i apartmana ima udio u pet tvrtki, koji prema našoj gruboj procjeni iznosi gotovo tri milijuna kuna, ali, čini se, nema automobil. Tu je i HDZ-ov zastupnik Kruno Peronja čije se nekretnine zahvaljujući kućama i zemljištu na otoku Hvaru procjenjuju na oko 22 milijuna kuna.

Nije "loš" ni predsjednik Sabora, Vladimir Šeks, koji zajedno sa suprugom ima udjela u četiri stana i jednoj vikendici, sveukupne veličine od oko 500 kvadratnih metara. Jednako je impresivan i podatak kako dubrovačke gradonačelnica Dubravka Šuica u Cavtatu posjeduje kuću u izgradnji od 540 m2, dok je njen suprug uspio izgraditi točno 200 m2 manju građevinu u Dubrovniku. S druge strane među "siromašnije" državne dužnosnike svakako spadaju Josipa Rimac, gradonačelnica Knina koja posjeduje tek na kredit kupljeni Fiat Stilo i HSP-ov doktor fizike, Tonči Tadić koji pored Škode Octavije nema ništa.