Partibrejkersi u Tvornici + nagradna igra

Ivor Car

21. prosinca 2007.

Partibrejkersi u Tvornici + nagradna igra

Od prvog njihovog singla "Hiljadu godina" do danas je prošlo pune 23 godine, a Partibrejkersi su još uvijek koncertno aktivni, u pravom smislu tih riječi, što će imati priliku vidjeti svi oni koji sutra (subota) posjete zagrebačku Tvornicu. Uz par kurioziteta o ovom kultnom beogradskom bendu, u nastavku vam se pruža i nesvakidašnja prilika da ovom koncertu nazočite potpuno besplatno

Sve je počelo s Radničkom kontrolom, nikad prežaljenim beogradskim bendom čiji se frontmen odazivao na ime Zoran, prezime Kostić i nadimak Cane. Većini poklonika novog vala taj će bend ostati u sjećanju po pjesmi "Dosada" i činjenici da je upravo taj bend bio predgrupa na posljednjem koncertu Šarla akrobate, održanom u Ljubljani prethistorijske 1981. godine. Nakon toga, bend je otišao u povijest otvorivši priliku pionirskom pothvatu onog prljavog, garažnog rokenrola, kakav su počeli izvoditi Partibrejkersi.

Iako su s prva dva albuma (Partibrejkers I i Partibrejkers II) "kupili" ponešto domaće publike, pravi preokret u njihovoj karijeri dolazi tek s albumom Partibrejkers III na kojem se našao njihov najveći hit ikada - "Kreni prema meni". Mnogi njihovi fanovi smatrali su da se tim uratkom bend zapravo prodao i otišao u komercijalne vode. Za tu je pjesmu snimljen i spot koji se sumanuto vrtio na svim republičkim televizijskim postajama, a nakon toga, i dan danas na zvuk Partibrejkersa bakice će upitati je'l to onaj kreni prema meni. Kultni status Brejkersi su stekli upravo u Zagrebu, gdje su jednom prilikom u tri dana odradili čak pet koncerata. Legenda kaže da su se tada posebno svidjeli stanovitom Branimiru Štuliću, koji se ponudio da im bude producent. No, ta suradnja, kako znamo, nikada nije ostvarena. Otprilke negdje u to doba dobili su košaricu od Jugotona pod objašnjenjem da njihovim pjesmama nedostaje bunta.

Kako god, Partibrejkersi nakon solidne pauze ponovno dolaze u Zagreb (neki se sjećaju i njihovog zajedničkog nastupa s Chuck Berryjem), i to u Tvornicu, koja je u zadnjih nekoliko mjeseci organizirala cijeli niz vrlo dobrih koncerata. Cijena ulaznice za njihov subotnji koncert u pretprodaji iznosi 80 kuna, dok će na dan koncerta biti 10 kuna skuplja. Kako to obično i biva, Lupiga će svoje posjetitelje počastiti besplatnim upadom. Dvoje najbržih koji na e-mail urednistvo@lupiga.com, posalju mejl s naznakom "Ja bih na Partibrejkerse", nagradit ćemo sa po jednom ulaznicom.