PROTIV TERORA: Umjesto da Islamska zajednica osudi listu za odstrel na Islambosna.ba, vi šutite i prozivate mene

Ivor Car

27. lipnja 2011.

PROTIV TERORA: Umjesto da Islamska zajednica osudi listu za odstrel na Islambosna.ba, vi šutite i prozivate mene

Nema tome dugo kako smo objavili ogorčenu reakciju mladog Arnela Sharana Šarića, koji je iz protesta sam sebe uvrstio na listu islamofoba. Kao što smo tada i prognozirali, Arnel je zbog ovog teksta upao u probleme. Opalili su po njemu nemilice iz Rijaseta Islamske zajednice, gdje su ga apostrofirali kao opasnog bolesnika, kojim bi se trebali pozabaviti „organi i službe" zadužene za red, mir i sigurnost građana“, zavapivši „Državo, zaštiti nas!!!“. No, Arnel je opet odgovorio, ne štedeći Rijaset i optuživši ga da Sarajevo i BiH pokušavaju očistiti od nepodobnih, pokazavši da je jedan od rijetkih u ovoj zemlji koji je spreman s rogatim se bost'

Tekst "okidač" pročitajte na ovom linku


Muhamed Velić - izazvao novu reakciju

Nikad nisam imao želju da budem toliko važna medijska ličnost da moram pisati demante, odgovore ili nešto slično i uvijek preferiram razgovor licem u lice, ali dobro, ako ne može, idemo ovako.

Gospodine Veliću,

lijep ste tekst napisali na adresi. Neko ko nema pojma ko ste Vi, a ko sam ja (i Kenan Efendić), mogao bi doživjeti srčani udar od količine satanističkih tendencija koje mi crveni prosipamo.

Vidite, gospodine Veliću, da ste imalo vremena posvetili čitanju mog teksta i izvlačenju pouke iz istog, shvatili biste da ja apsolutno nisam negativac, no vi ste jedan od onih koji kad pogledaju film u kojem postoji negativac, žele da upucaju i glumca koji ga je personalizirao na platnu.

Neću izdvajati previše vremena za Vas jer ja nisam plaćen za ovo piskaranje, dok vi jedete od fušerenja po tastaturi. Mislim da je i osobama koje posjeduju ispodprosječnu inteligenciju veoma jasno da je poenta mog teksta da sam i ja islamofob u slučaju da su vizije Islama u kojima ubijamo kerove, zabranjujemo dječiju radost i držimo govore koji podsjećaju na one u Njemačkoj krajem tridesetih godina jedini validan i legitiman oblik islamske religije u Bosni i Hercegovini.

Pri opisu mene, sjetili ste se mojih početaka na Federalnoj televiziji gdje sam kao nadobudni, divljajućim hormonima poremećen sedamnaestogodišnjak radio gluposti kojima sam plaćao račune kući jer živim sam sa mamom već od 1989. godine. O tome pišete kao da sam slučaj za mentalne institucije i da su moji aktovi djelo ravno genocidu. Nit se ja stidim svojih tinejdžerskih godina, nit sam ja nekoga tjerao nit je mene neko tjerao na ovo ili ono. Ja sam radio šta sam htio, nikome nikad nisam zlo nanio sa tim, a da ste se,  gospodine Veliću, malo bolje raspitali, saznali bi da sam radio puno više od toga. No vi ste pokazali istinsku kvalitetu jednog lošeg novinara (o vašem kolumnističkom daru neću ni počinjati) - postavljanje činjenica u vaš kontekst i izvlačenje mojih rečenica iz konteksta. Niste se recimo raspitali i sjetili da sam organizirao koncerte za pomoć djeci oboljeloj od raka i leukemije ili da sam se odazvao na svaku humanitarnu akciju na koju sam bio pozvan. Ja - ateista. Ja - ''mrzitelj'' Islama. Valjda zato što to nije važno u kontekstu u kojem vi pišete. I stid me što ovo moram spominjati jer dovoditi dječicu u istu priču sa vama je gnusno i niskomoralno.

Umjesto da Islamska zajednica osudi sastavljanje one liste za odstrel na siteu Islambosna.ba, vi šutite i prozivate mene. I pedesetak novinara, profesora i književnika. To, Veliću, tako se to radi.

Ja sam samo rekao ono što više od pola ove države misli. Među mojim prijateljima ima ljudi koji su u vjeri više nego što ste vi zaglavili u religiji i suđenju svemu i svačemu i koji stoje iza mene i mojih tekstova. Hoćemo li sad vagati ko je veći musliman? Hoćete li Vi vagati ko je veći musliman? Ljudima je više muka od institucija koje kao predstavljaju Boga i tumače njegove riječi, a zarad vlastitih vila se ližu sa politikom. Znate, ja nemam potrebe da se vozam u blindiranom džipu sa osiguranjem. Zašto? Jer ništa nisam skrivio. Meni je obraz toliko čist da doktori na njega mogu dezinficirati svoju opremu. A Vas nešto ne viđam u trolejbusu i autobusu. Zašto?

Znate šta vam preporučujem, Veliću? Prijavite me ovoj državi, prijavite me organima koji održavaju red i mir, tužite me, nemam problem sa tim. Ova država i štiti Vas, ne štiti mene. Vi ste samodeklarisani Bošnjak, dakle konstitutivni ste, a mene kao Bosanca i Hercegovca nema nigdje, zato molim vas, ne pominjite i ne zazivajte državu, uradila je ona za Vas i više nego što je potrebno.

Ovo što vi pokušavate uraditi u Sarajevu i Bosni i Hercegovini je napraviti čistku u gradu, čistku u državi, da imate šanse, potrpali bi nas sve u vozove i otpremili odavde jer smo nepodobni. Ali imam jednu vijest za Vas, Veliću...

OVAJ GRAD NIJE VAŠE VLASNIŠTVO. Ovo nije grad fanatika i luđaka koji mašu vjerskim knjigama u svojim luđačkim transovima i ovo nije grad fanatika koji doje djecu ideologijama od trenutka u kojem djeca progledaju.

Imam druga, zove se Saša. Iz miješanog je braka, otac musliman, majka pravoslavka. Ovo meni nema nikakve veze, ali Vama ima, pa napominjem. On je ateista, ali voli reći: "Kad vidim kakve budale hodaju gradom i otvaraju usta, skontam da bi šteta bilo da nema Boga". Mislim da se ovo može bez ikakvih problema odnositi na Vas.

I u pravu ste, Veliću, jesam islamofob jer vi predstavljate Islam u ovdašnjim medijima, vi ste jedna velika hinja, a takvi su najopasniji. I takvih se sa pravom treba plašiti. 

P.S. Jel vam se svidio Amebix? Nadam se da ste poslušali klip na dnu teksta, dobar je pravo. Imaju novi single "Knights of The Black Sun", preporučujem.

Evo još jedna samo za Vas. I Islamsku zajednicu.


Evangelistic Nazis, you cannot frighten me
The name you take in vain shall judge you for eternity
 
I spit in the eye of Satan
Spit right in your eye too
You are the spooks you're chasing
You know not what you do
 
Bad religion, Bad religion
I know you lie, I know you lie
Bad religion, Bad religion
Thieves and liars
Cross my heart I hope you die

 


Lupiga.Com via Sharan