Nowitzki: Vrijedan divljenja ili obična budala

Ivor Car

23. prosinca 2008.

Nowitzki: Vrijedan divljenja ili obična budala

Mislite da na Lupigi ništa ne pišemo o sportu? Mislite da je ovaj tekst o sportu? 'Dat ćemo sve od sebe', 'Ostavit ćemo srce na terenu' i 'dat ćemo 110 posto svojih mogućnosti', uobičajene su izjave sportaša uoči velikih izazova. No, pravo je pitanje što bi zapravo većina njih uistinu dala za svoj klub. Neobičan odgovor na to pitanje dao je po mnogima najbolji europski igrač svih vremena u uvjerljivo najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, Dirk Nowitzki, koji je sebe podredio uspjehu momčadi, uzevši manju plaću od dogovorene

Dirk Nowitzki, košarkaš kojeg su mnogi 'nabijali' na nos nekim hrvatskim profesionalcima jer iz raznih razloga nisu željeli igrati za hrvatsku košarkašku reprezentaciju, dok je Dirk svaku priliku koristio kako bi branio boje svog nacionalnog, njemačkog dresa, ovaj je put ponovno pokazao kako se radi o vrlo neobičnom igraču. Naime, njegovim Dallas Mavericksima ove sezone ne ide pretjerano dobro. Trenutno su ubilježili 15 pobjeda i 11 poraza i kad bi se natjecanje danas završilo, Mavericksi ne bi dohvatili doigravanje.

Dakako, i ove je sezone upravo Nowitzki najbolji igrač Dallasa. Osim što postiže preko 26 pogodaka po susretu, svojevremeno najkorisniji igrač lige je i ponajbolji skakač momčadi s gotovo deset skokova po utakmici, uz tri asistencije i gotovo nepogrješivim postotkom ubačaja s linije slobodnih bacanja i neobično dobrim postotkom šuta za tri poena. Usprkos tome, Nowitzki, koji osim što redovito predvodi njemačku reprezentaciju, vrijeme provedeno u domovini koristi i kako bi mlade naraštaje podučio košarkaškom umijeću, nije digao nos, već čini se, čvrsto stoji na zemlji.

Svjestan da njegovim Mavericksima treba pojačanje, koje bi ih moglo odvesti u odigravanje, Nowitzki je pristao da ga se u narednoj sezoni manje plaća, a kako bi ti novci poslužili za dovođenje nekog novog igrača. Upravo uoči te sezone mnogim igračima ističu ugovori pa se u Dallasu nadaju da bi si mogli priskrbiti i još jedno zvučno ime. Na novinarska pitanja, kako to da je pristao igrati za manju paru, Dirk je skromno odgovorio kako je imao sreće da u životu ostvari neke ciljeve.

- Zaradio sam dovoljno novaca, iako košarku zbog novca nikada nisam igrao. Želim pobjeđivati, a smanjenje mojih primanja moglo bi dovesti nekog kvalitetnog igrača uz kojeg bi to češće mogli pobjeđivati. Ja nisam taj koji bi kočio momčad u uspjehu, rekao je Nowitzki i zaslužio divljenje ili možda, u današnjim vremenima, da ga smatramo budalom.