Ne gledajte TV

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Ne gledajte TV

O! kako je lijepo osuđivati druge i slatko im se smijati zbog toga što ne znaju napraviti svoj posao. Tako se i Miro, u suradnji s cijenjenim kolegama iz Lupige svakotjedno obrušava na lošu i iskvarenu televiziju, koja je kažu glavni rasadnik zla i nevolja. No, ipak novica o stvarima koje nas zasmijavaju ili bolje rečeno o humorističnim serijama.
Kako kaže Željko Malnar televizija je iskvarena, zla i naopaka. I u rukama je moćnika, kaže on. Ne znam je li svjestan da će ovim tempom prikazivanja on uskoro postati moćnik. Već ionako ima pola nacije koje ga gleda usprkos vrijeđanju. Toliko o domaćem humoru jer se Željku i njegovim gostima ipak mora priznati određena doza humora. Kad je hrvatska televizija napokon uvidjela da od povijesnih obrada domaćih autora nema baš i neke filmove, serije, itd. (sjeti se:,jel me netko tražio...op.a.) zaposlila je polu-humorističnu ekipu da snimaju "Vaše i naše".
Strane humoristične serije su ekipe od jednog, dva maksimalno pet glavnih glumaca koji nose konstrukciju serije. U Hrvatskoj humorističnoj seriji je simptomatično da kad se kvaliteta serije i neznatno popne, odmah se u seriju kao karakteri ufuraju stričevi, bake, dede, ujaci, konobari, automehaničari, direktori, vozači tramvaja. Uskoro ćemo kao i u bivšem "Boljem životu" imati cijele obitelji i svu njihovu rodbinu i prijatelje. Humoristična drama u nastavcima. Ipak, za priču o glavnom tipu koji ima frenda koji je transvestit i koji se sviđa bratu od njegove djevojke, a koji je Hercegovac, samo hvale.
Naravno, zapad nas je već uvelike upoznao sa serijama u kojima nas uveseljavaju homoseksualci kao glavni junaci. Oni su kako kaže serija simpatični normalni mladići koji se uglavnom druže s istim takvim "average" Amerima. Ne baš smiješno.
Druge vrste stranih serija podrazumijevaju obitelji, zajednice, društva. Najpoznatije društvo je ono gdje dvije ekipe žive u susjednim stanovima. Isto tak npr. imamo seriju o američkom predsjedniku!?, zatim braku hipijevke i aristokrata, uski krug društva newyorkškog Židova i jednu neobičnu francusku obitelj iz drugog svjetskog rata. Imamo i sage o neobičnim prijateljstvima ili priče o društvu iz sedamdesetih.
Postoje i tzv. "usko-specijalizirane" serije koje opisuju život u redakciji magazina, život u doktorkoj ordinaciji, život kreatora donjeg rublja i živote jedne obične svećenice.
Kako se ja naravno slabo razumijem u televizijske fenomene ostavljam vam popis serija na kraju, a vi ih prema vašem osobnom nahođenju razvrstajte u tekst, kako u tekstu gore nije spomenuta ni jedna.
Dharma i Greg, That´s my Bush, Malcolm u sredini, Will&Grace, Prijatelji, Seinfeld, Allo-Allo, Šljam, Normal-Ohio, Odjednom Susan, Becker, Kafić u zdravlje.......

I za kraj jedna opaska o seriji "Odjednom Susan". Mladić koji glumi dečka glavnoj glumici zove se Rob Estes. On je užasan glumac.