"Narkomanska banda" - pun pogodak za grad

Ivor Car

14. svibnja 2010.

"Narkomanska banda" - pun pogodak za grad

Banda „narkomana“, „niškoristi“ i općenito „neradnika“ koja nema pametnija posla nego se okupila oko nekog tamo Muzeja ulične umjetnosti, koji čak „niti ne postoji“ ovih je dana dala Zagrebu jedan poseban štih. Dakako, radi se o likovnom oblikovanju, ili ako već hoćete banalizirati, o oslikavanju zida u Branimirovoj ulici na kojem se našlo pregršt vrlo zanimljivih radova. U korist te tvrdnje kao dokazni materijalu nastavku prilažemo nekoliko fotografija

Zajedljivi komentari nekih prolaznika nisu mogli zaobići ulične umjetnike koji su ovih dana svoje vrijeme trošili oslikavajući svaki svoj djelić zida u Branimirovoj ulici, koja je već od ranije poznata kao „hall of fame“ hrvatskih grafita. Zašto sada, dok država grca u dugovima i ne uspijeva se izvući iz kriznog blata, „ovi ovdje“ nešto crtaju, pitali su se zloćudni građani. S pravom silom takvih komentara susreli su se dok su s kistovima i četkama u rukama ostavljali svoj trag na zagrebačkim ulicama. Interni „žiri“ MUU-a za „najbolji“ komentar izglasao je onaj u kojem se zaključuje da se radi o sramoti, jer se taj prostor mogao ukrasiti „domoljubnim i sakralnim motivima, a ne narkomanskim degeneriranim šaranjem“.No, dobar dio prolaznika je i izražavao podršku i simpatije tim „narkomanima“.

U projektu, koji službeno završava danas, sudjelovalo je više od šezdeset umjetnika iz svih krajeva Hrvatske, a iza svega stoji Muzej ulične umjetnosti, koji je za ovu priliku dobio čak i fiksni prostor, kojeg inače nema. Naime, s druge strane zida u vagonu Hrvatskih željeznica volonteri MUU-a dežurali su od 0 do 24. Svih ovih dana na Branimirovoj je vladala kreativna i pozitivna atmosfera, a s obzirom na nadolazeći vikend, ne bi bilo zgorega da svi vi koji ste u Zagrebu prošetate do zida i pogledate što je izrodio ovaj projekt. Neki će vam se radovi zasigurno svidjeti, a neki vjerojatno neće, što opet ne znači da su loši i da ne daju novu percepciju grada, pogotovo onima koji se u sumorna jutra gužvaju u tramvaju po zakrčenoj Branimirovoj. Sve u svemu, s obzirom da je prvi projekt MUU-a polučio ovakve rezultate, s nestrpljenjem čekamo sljedeća dva projekta koja su po izvedbi i cilju bitno složenija od proteklog.


U dežuranu volontera došli su proviriti i neizostavni organi javnog reda i mira

 


Vrlo jednostavni nacrt koji treba provesti u djelo

 


Pun pogodak - "Vidim duplo"

 


Kad može ban biciklom, možete i vi

 


3D instalacija Krešimira Budena koja je u medijima izazvala najveću interes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


FOTO: Lupiga i MUU (Domagoj Blažević)