LUPIGA DOZNAJE: Organizator Bandićeve predsjedničke kampanje akter krvavog obračuna u BiH

Vjeran Grković

12. listopada 2011.

LUPIGA DOZNAJE: Organizator Bandićeve predsjedničke kampanje akter krvavog obračuna u BiH

U trenutku dok je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić javnosti najavljivao da će se na predstojećim izborima kandidirati s nezavisnom listom „Stijena“, tri stotine kilometara dalje, u srednjobosanskom gradiću Nova Bila teško ranjen ležao je Stipo Bavrka, čovjek koji je u predsjedničkoj kampanji organizirao Bandićevo gostovanje u Novom Travniku. Bandićev operativac, naime, bio je jedan je aktera oružanog obračuna koji se prošlog tjedna dogodio u Travniku, a u kojem je jedna osoba ubijena, dok su dvije ranjene.

Prema pisanju bosanskohercegovačkih medija do pucnjave je došlo zbog duga koji je Bandićev operativac Bavrka imao prema travničkom ugostitelju Zlatku Jukiću. Kobnog dana Bavrka je pred Jukićev kafić stigao s još nekoliko "suradnika". Ekipa se dovezla na motorima, a neki od njih, navode BiH mediji, bili su teško naoružani i odjeveni u pancirne košulje, što sugerira da je obračun bio pomno isplaniran. U pucnjavi gdje se nije znalo tko u koga puca najteže je stradao spomenuti Jukić, stari znanac policije i sudstva u BiH. S obzirom da su se i na jednoj i na drugoj strani našli takozvani tvrdi momci, Travničani ovaj obračun doživljavaju kao klasično mafijaško namirivanje međusobnih računa. Vlasnik kafića i meta napada Jukić prevezen je u sarajevsku bolnicu, ali ozljede nije preživio. Organizator Bandićeve kampanje Bavrka s nekoliko prostrijelnih rana u teškom je stanju prevezen u bolnicu u Novoj Biloj. Bosanskohercegovačka policija još uvijek rasvjetljava sve okolnosti ovog događaja. Jedan od Bavrkinih kompanjona, koji je također ranjen, u međuvremenu je skokom kroz prozor uspio pobjeći iz bolnice, usprkos činjenici da ga je čuvalo četvero policajaca.


Bavrka i Bandić na predizbornom skupu u Novom Travniku u prosincu 2009. godine

U kojoj ulozi će se u optužnici na koncu pojaviti jedan od organizatora Bandićeve turneje za Srednju Bosnu, tijekom predizborne kampanje za predsjedničke izbore 2009. godine, za sada još uvijek nije poznato, međutim teško je vjerovati da će i ove godine sudjelovati u organizaciji kampanje za Bandićevu „Stijenu“, koja se natječe na parlamentarnim izborima. Do suradnje na relaciji Bandić-Bavrka, inače, došlo je nakon što je većina ratnih zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane pozvana da kao predsjedničkog kandidata podrži zagrebačkog gradonačelnika, a ne HDZ-ovog Andriju Hebranga. Za njihov angažman, preko svojih braniteljskih veza, pobrinuli su se Bandićevi suradnici i prijatelji zaduženi za odnose s braniteljskom populacijom. Među ratnim "zaslužnicima" koji su pozvani u pomoć bio je i Bavrka, a da se kontroverznog vlasnika kafića i novotravničkog "biznismena" uključi u Bandićevu  kampanju dogovoreno je na sastanku u Grudama. Bavrka je svoje zadatke shvatio ozbiljno, pa je, rekosmo, vrlo aktivno sudjelovao u organizaciji Bandićevog pohoda na središnju Bosnu.


Prema programu koji je sastavio Bavrka valjalo je i postaviti vijenac na vrlo skliski mramorni spomenik palim braniteljima

Slučaj je htio da se upravo Srednjoj Bosni - s Bandićem na iznimno dinamičnoj predizbornoj turneji po snijegom i ledom okovanim gradovima - nađe i mala ekipa Lupige. Tako smo svjedočili kako je Bandića u svim gradovima dočekivala uglavnom braniteljska populacija. Bavrku smo upoznali u Novom Travniku, na samom startu Badnićevog srednjobosanskog pohoda. Njegova uloga operativca sastojala se u pripremi predizbornog štanda i dvorane za Bandićev govor. Kad je predsjednički kandidat došao u Novi Travnik Bavrka je okupljene upućivao da gosta pozdrave glasnim pljeskom, upoznajući ih ujedno i s programom koji će uslijediti. Bandiću se obraćao titulom - „predsjedniče“. Robusni Bavrka, obučen u crveni „šuškavac“ s logotipom Bandićeve kampanje, diktirao je tempo posjeta i raspoređivao ljude na razne zadatke. Svog je kandidata uveo i u općinsku salu gdje je Bandić održao i kratak govor. 


Bavrka u  Bandićevom "šuškavcu"

Komentar zagrebačkog gradonačelnika na krvavi događaj u kojem je sudjelovao njegov operativac iz kampanje nismo uspjeli dobiti. Na naše telefonske pozive Bandić nije odgovarao. Međutim, njegov odgovor možemo i sami naslutiti: Neka institucije pravne države rade svoj posao. Do komentara smo došli kod Bandićevih suradnika koji su za gradonačelnikovu kampanju anagažirali braniteljsku populaciju u Srednjkoj Bosni.  

- On se (Bavrka op.a.) više postavljao kao neki organizator, kao neki samoprozvani predsjednik izbrnog stožera za srednju Bosnu, ali mi smo njega gurnuli dovoljno daleko, objašnjavaju nam oni, tvrdeći čak i da Bavrka nije smio ni sjediti blizu Bandića.


Na sastanku s vodećim poduzetnicima ipak su sjedili u neposrednoj blizini

No, Lupiga je sačuvao arhivu s fotografijama naše avanture s predsjedničkim kandidatom, a na jednoj od njih se jasno vidi kako Bavrka ipak sjedi u neposrednoj blizini Bandića, i to na sastanku koji je održan u viteškom Franšiznom centru, gdje je bilo mjesta samo za probrane poduzetnike ove regije. Inače, Stipo Bavrka nije rijedak gost crnih kronika. Na novinskim stranicama koje, između ostalog, pokrivaju aktivnosti kriminalaca završio je i prošle godine, kad su nepoznate osobe prema njemu ispalile nekoliko hitaca dok je sjedio na terasi jednog kafića. Srećom tom prilikom nitko nije smrtno stradao, već su „tek“ ranjene četiri osobe, od kojih su dvoje slučajni prolaznici.
U Srednjoj Bosni Bavrka je već godinama na glasu kao čovjek kojem se ne treba zamjerati, a nakon posljednjeg oružanog obračuna u Travniku svima je jasno i zašto.

Lupiga.Com

FOTO: Lupiga.Com