Legalna smrt u porastu!

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Legalna smrt u porastu!

Broj izvršenih smtrnih kazni u 2001. godini, prema izvješću Amnesty Internationala udvostručen je u odnosu na 2000. g. To je dramatičan porast smaknuća, ujedno i najveći od 1996. g., a nakon njega drugi najveći u posljednjih 20 godina. Amnesty također podsjeća na svoje viđenje smrtne kazne: "To je okrutna, neljudska i degradirajuća kazna te nasilje nad pravom na život."
Jučer je organizacija Amnesty International objavila svoje izvješće o porastu broja smrtnih kazni. Borci za ljudska prava i veliki protivnici smrtnih kazni ustanovili su da je u 2001. g. broj izvršenja smrtnih kazni porastao za 100 % u odnosu na godinu 2000. Podstrti su podaci u kojima se nabraja 68 zemalja za koje se zna da dosuđuju smrtnu kazne. Među njima su i Japan, Kuba, Indija, SAD i čak tri europske zemlje: Bjelorusija, Turska i Jugoslavija.
U 2001. g. obavljeno je smaknuće 3 048 osoba, što je 1 591 život više no što je zabilježeno u godini prije. Oko 90% svih ovih smaknuća obavljeno je u četiri zemlje, Kini (2 468 zakonskih ubojstava), Iranu (139), Saudijskoj Arabiji (79) i SAD-u (66). Ovo su tek prvi podaci, pa se smatra da je pravi broj izvršenih smrtnih osuda mnogo veći, a nikada neće biti sasvim poznat. Na ukupni svjetski porast najviše je utjecala Kina, koja je u sklopu borbe protiv kriminala izvršila enorman broj smrtnih kazni, pogotovo u razdoblju od travnja do srpnja prošle godine kada je pogubljeno najmanje 1 781 osoba, što je već više nego li je počinio cijeli ostatak svijeta u posljednje tri godine. Kini se zamjera i mučenje zatvorenika i iznuđivanje njihovih priznanja, a potom i ponižavanje kojem su izloženi u javnim paradama koje završavaju smaknućem.
U ovom izviješću Amnesty je pozvao UN-ovo Povjerenstvo za ljudska prava da na svom godišnjem zasjedanju u Ženevi, koje je trenutno u tijeku, poduzme snažne pritiske i osudi smrtnu kaznu te ujedno rezolucijom zatraži općesvjetski moratorij na pogubljenja. Amnesty je izvijestio i o mnogim nepravilnostima, od nepoštenih suđenja do osude prekršitelja djece, osuđenih za zločin počinjen u trenutku kada nisu imali 18 godina. Takav jedan slučaj zabilježen je i u SAD-u.