KONFABULATOR: Velika ušteda na pomolu - Vlada Radimiru Čačiću kupuje zrakoplov kako bi rasteretila državni proračun

Marko Orsanović

10. ožujka 2012.

KONFABULATOR: Velika ušteda na pomolu - Vlada Radimiru Čačiću kupuje zrakoplov kako bi rasteretila državni proračun

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić uzima sate letenja, a pilotsku dozvolu za sportske letjelice trebao bi dobiti na račun Vlade, točnije na račun poreznih obveznika. Sate letenja Čačiću plaća ministarstvo financija, gdje tvrde da on ima pravo na ovaj trošak. Državni proračun, ističu, na koncu će biti i na dobitku, budući da potpredsjednik Vlade nakon polaganja ispita kani prestati koristiti usluge službenog vozača za svakodnevna putovanja na relaciji Varaždin - Zagreb. Ova informacija potvrđena nam je i u letačkoj školi koju pohađa Prvi potpredsjednik Vlade

- S ozbirom da se Radimir Čačić nalazi već u kasnim godinama kao i činjenici da obnaša vrlo bitnu dužnost u državi te je često zauzet, mi smo ugodno iznenađeni da on uvijek nađe vremena za satove letenja. Ide mu jako dobro i mislim da će vrlo skoro biti spreman za polaganje kako bi dobio dozvolu za sportsko letenje. Prve letačke sate Čačić je proveo u sportskom zrakoplovu tipa Cessna 172, rekao nam je instruktor letenja i vlasnik tvrtke "Zeppelin" Arsen Katić potvrdivši informaciju kako će Čačić u skoro vrijeme biti pilot.


Prvi Čačićevi letački sati zaintrigirali su građane, tako da je na stotine građana s krovova zgrada promatralo majstorske egzibicije prvog potpredsjednika vlade (FOTO: Lupiga.Com)

U matičnoj stranci Radimira Čačića, HNS-u, upoznati su s novom aktivnošću stranačkog predsjednika, kojeg je na polaganje letačkog ispita motivirala činjenica da je odnedavna, zbog suđenja u Mađarskoj i niza manjih prometnih nezgoda, privremeno odustao od upravljanja automobilom.

KONFABULATOR: Zoran Milanović sinoć shvatio da Vladu vodi on, a ne Čačić i Linić

OPORBA U SALONU KOD BUTKOVIĆA: Jebeš Mađare, ionako nisu bili vezani!

KONFABULATOR: Vlada ima rješenje! Litar benzina pada na devet kuna

- Čačić je vrlo nemirna poslovna duha te je promijenio već tri službena vozača. Oni naprosto nisu mogli pratiti njegov danonoćni ritam. On je iznimno radišan i naprosto ih je, kako mi to volimo reći, slomio. Dnevno je na relaciji Varaždin - Zagreb znao putovati i po pet, šest puta. S obzirom da i Varaždin i Zagreb imaju sportski aerodrom, predsjednik stranke odlučio je položiti letački ispit, jer mu za put od Varaždina do Zagreba sportskim zrakoplovom treba manje od od deset minuta. Prije nego što je odustao od upravljanja automobilom tu udaljenost prevaljivao je za 12 do 15 minuta, ali službenim vozačima za istu je trebalo i po sat vremena vožnje. Predsjednik je naprosto procijenio da je to previše izgubljenog vremena, pojasnio nam je glavni tajnik stranke Fećko Serenčak.


"Dok je bio mlađi mogao je sam, ali sada je prisiljen koristiti usluge službenih vozača koji ne mogu pratiti tempo prvog potpredsjednika vlade, koji je, kako i sami znate, u javnosti upravo najpoznatiji po ubitačnom radnom tempu", objašnjavaju naši sugovornici (FOTO: Lupiga.Com)

Čačićevi sati vožnje u HNS-u su posljednjih dana nerijetko predmet šale i veselog razgovora. Stranački glasnogovornik Ivan Bandov o tome kaže: "Ratko naprosto mora imati upravljač u rukama. To je tako i to nam je jasno. Kao što sigurnom rukom vodi državu do gospodarskog rasta, tako mora i upravljati prijevoznim sredstvima. Niti jedna epizoda u njegovom životu ne može proći, a da on ne igra glavnu ulogu." U nešto ozbiljnijem tonu Bandov kaže da će Čačićev novi hobi prvom potpredsjedniku Vlade ujedno pomoći da se riješi negativnog publiciteta uzrokovanog čestim prometnim prekršajima.

KONFABULATOR: Ministrica Holy predlaže Vladi izbacivanje koze iz hrvatskog grba

KONFABULATOR: Holding kreće u naplatu kopanja po gradskim kontejnerima

KONFABULATOR: Mladić uhićen jer je ilegalno skinuo skladbu Ive Josipovića

- Ratko kaže da će nakon položenog ispita sportskim zrakoplovom letjeti i na jedno od sljedećih ročišta u Mađarskoj. To je dobra poruka i za sud i za javnost, jer svi u stranci smatramo da je visok položaj osnovni preduvjet za povoljnu presudu u sporu pred mađarskim sudom, kažu u HNS-u. Za kraj, valja napomenuti da će kupnju sportskog zrakoplova kojim će po polaganju dozvole pilotirati Čačić također financirati Ministarstvo financija. Ova informacija potvrđena nam je i u ministarstvu Slavka Linića.


Osim navedenih, značajne uštede ostvarit će se i izbjegavanjem ovakvih scena, gdje popravak oštećenih vozila itekako košta (FOTO: Lupiga.Com)

- Kupnja Cesne neće biti trošak, nego ušteda. Naime, kad Čačić položi letački ispit otkazat ćemo usluge dvojice službenih vozača koji su ga opsluživali, a Vlada će prodati i njegov službeni automobil. Prema našim izračunima država na tome neće izgubiti, nego uštedjeti 30.000 kuna godišnje. Za kupnju Cesne već su osigurana sredstva u proračunu, objasnili su nam iz ureda ministra Linića. Na naš upit hoće li još netko od ministra upotrebljavati Cesnu, odnosno hoće li Čačić pilotirati kad zrakoplov bude koristio netko od članova Vlade, nismo dobili odgovor.

Lupiga.Com