KONFABULATOR: Od sredine godine počinje naplata promatranja zgrada

Ivan Kegelj

13. ožujka 2012.

KONFABULATOR: Od sredine godine počinje naplata promatranja zgrada

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) traži da se u Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima uvrsti odredba prema kojoj bi se naplaćivalo promatranje zgrada koje su projektirali hrvatski arhitekti. Kako doznajemo, ovaj prijedlog mogao bi pasti na plodno tlo, a zasad ga je već podržao predsjednik države Ivo Josipović. Zakonska odredba o naplati promatranja građevina, pretpostavlja se, trebala bi na snagu stupiti u drugoj polovici tekuće godine. Sredstva za Udrugu hrvatskih arhitekata prikupljat će ZAMP, stručna služba Hrvatskog društva skladatelja.

 


Izaslanstvo arhitekata kod predsjednika Josipovića

- Zgrade koje su projektirali arhitekti bez sumnje su autorska djela zbog čega smo došli na ideju da predložimo naplatu njihovog promatranja. Ideju smo izložili predsjedniku Ivi Josipoviću, koji je bio naprosto oduševljen. Odmah smo dogovorili i poslovnu suradnju, jer u vrijeme kad smo se zatekli na Pantovčaku gore je slučajno bio i predsjednikov prijatelj Marko Vojković koji prikuplja porez na slušanje glazbe za račun Hrvatskog društva skladatelja. Prst sudbine očito je htio da se kod predsjednika Josipovića zateknemo baš na dan kad ga je njegov prijatelj Vojković, vlasnik tvrtke Emporion, došao zamoliti da mu još jednom ne pomogne s produženjem ugovora koji ima sa Hrvatskim društvom skladatelja. Odmah smo, na licu mjesta, razradili našu zamisao, a predsjednik Josipović obećao je da će dopuniti Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, napominjući da usvajanje novih odredbi neće biti nikakav problem, budući da on ima priličnog iskustva u tim stvarima, rekao je predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Hrvoje Hrabak.

Iz Predsjedničkih dvora potvrdili su nam da je predsjednik primio izaslanstvo UHA-e, da je razgovor bio konstruktivan te da će rezultati inicijative arhitekata pospješiti široku primjenu pravde u Hrvatskoj.
- Hrvatski problem je loša praksa utemeljena na široko rasprostranjenom neznanju o pravima autora, a posebno neefikasan pravni sustav u kojemu se do pravde dolazi teško i kroz dugotrajne i skupe postupke. Arhitektonska djela bez sumnje imaju sva obilježja autorskih djela, zbog čega ideja o naplati njihovog promatranja ne samo da je pravedna, nego je i nužna, budući da je došlo vrijeme da Hrvatska iskorači ispred prakse razvijene Europe, istaknuo je u svom dopisu predsjednik Josipović.


Josipović odlučio još jednom ne pomoći Vojkoviću 

Za komentar o inicijativi arhitekata pitali smo i predsjednikovog prijatelja Marka Vojkovića, koji je ovih dana još jednom produžio ugovor sa HDS/ZAMP-om o ekskluzivnom pravu na prikupljanje poreza na konzumiranje autorskih djela. U tome mu je, rekao je, pomogla odluka predsjednika Josipovića da mu još jednom ne pomogne, odnosno da još jednom ne intervenira kod nadležnih tijela HDS.  
- Uvijek sam spreman pomoći pa tako i u ovom slučaju. Ne znam hoće li mi to biti isplativo, jer u prošloj godini putem HDS/ZAMP-a naše poduzeće nije zaradilo niti 200 milijuna kuna. Međutim, nije sve u novcu. Osjećaj da pomažete u zaštiti autorskih djela ne može se platiti novcem, ustvrdio je Vojković.

Lupiga.Com