Kakve se sve poruke šalju s tribina u Hrvatskoj?

Mladen Barbarić

22. listopada 2010.

Kakve se sve poruke šalju s tribina u Hrvatskoj?

Zabrani vrijeđanje, alkohol, unošenje oružja i šta ti od nogometa ostane? Dok se Srbi junački opiru svakojakim podmetanjima izvana, u Hrvatskoj se pojavljuju neki, da li da ih čovjek uopće nazove ljudima, koji hoće u nogometu ostaviti samo – nogomet! Da je po njihovom mogli bi ga igrati čak i pederi, a s tribina se više ne bi orili drevni pokliči domovini niti simpatične prijetnje susjedima, neznancima i strancima. Štoviše, ta grupa još je u goste pozvala i istomišljenike iz Hamburga, legendarne navijače St. Paulija, koji će Vam svima prati mozak kako može postojati i nogomet bez nasilja

Navijačka skupina Bijeli anđeli i Centar za mirovne studije u sklopu FARE tjedna borbe protiv rasizma u nogometu, pozivaju Vas na tribinu:

"Društvena odgovornost navijača"

koja će se održati u petak 22. listopada 2010. godine u 18 sati u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112c u Zagrebu.

Na tribini govore:

-          Marko Ciprijanović, predsjednik Bijelih anđela -Udruge navijača nogometnog kluba Zagreb

-          Daniela Wurbs, glavna koordinatorica europske koordinacije nogometnih navijača

-          Michal Riecansky, federacija nogometnih navijača

-          Marko Šimunković, predsjednik Udruge mladih antifašista grada Zagreba

-          Gordan Bosanac (CMS), moderator

Zadnjih nekoliko godina svjedočili smo brojnim ekscesima i govoru mržnje na nogometnim stadionima. Organizirane skupine nogometnih navijača imaju značajan utjecaj na kreiranje javnog mišljenja. Iako je posjećenost nogometnih stadiona u Hrvatskoj na vrlo niskim razinama, domaća liga je loše kvalitete i neatraktivna, domaći nogomet slabo posjećen (prvenstveno mladih), navijačke skupine dobivaju tome neproporcionalno velik medijski prostor. Osim toga, veće navijačke skupine modeliraju ponašanje velikog broja mladih ljudi koji se identificiraju s njima iako ne sudjeluju aktivno u navijačkom pokretu.

Uz primarnu poruku koja se šalje s tribina, potpore svom nogometnom klubu, šalje se i velik broj manifestnih i latentnih poruka koji nemaju izravno veze s nogometom. Uz rasizam, mržnju i netrpeljivost prema drugim društvenim skupinama i onim drugačijima (drugim nacionalnostima, vjerama, regijama, gradovima, itd.), nasilne poruke (i takva ponašanja) šalju se i političke poruke (potpore političkim strankama, reagiranje na dnevnopolitičke događaje, iskazivanje svjetonazora, itd.).

Tribina pokušava potaknuti i ponuditi odgovore na pitanja: Kakve se sve poruke šalju s tribina u Hrvatskoj? Kakva je situacija u Europi? Na kome sve leži odgovornost za poruke sa tribina? Kako raditi na prevenciji nasilničkog ponašanja na tribinama? Na koji način djelovati protiv učinaka koje negativne poruke imaju među mladim ljudima?