Izbrisan iz ragbija

Ivor Car

11. siječnja 2003.

Izbrisan iz ragbija

Metode koje su Englezi primjenili u suzbijanju huliganizma na nogometnim i oko nogometnih travnjaka, slavne su kako po svojoj izvedbi, tako i po svom uspjehu. No, kakve metode bi trebalo upotrijebiti u suzbijanju huliganizma u ragbiju, u slučaju kada gledatelj ili još bolje sudionik "popiša" suca.

Jedna od osnovnih razlika između nogometa i ragbija je da je ragbi poprilično grublji sport, što nužno ne mora značiti i kako su ragbi navijači i igrači izvan igre grublji od svojih nogometnih kolega. Junak ove novice svakako nije bio grub, već jednostavno nije imao mozga. Naime, u svibnju prošle godine Vince Dunne iz engleskog grada Croydona tijekom ragbi turnira u Kentu, u jugoistočnoj Engleskoj, svoje nezadovoljstvo suđenjem odlučio je iskazati na način da je pišao (za picajzle - urinirao ili mokrio, kako god im se sviđa) po linijskom sucu. Takav način iskazivanja nezadovoljstva nije se svidio engleskoj krovnoj ragbi organizaciji, Rugby Football Union (RFU), koja je izgrednika odlučila kaznitit zabranom bavljenja bilo kakvim aktivnostima vezanim za ragbi i to na rok od dugih pet godina, a pod tim se misli na zabranu igranja, vođenja ili članstva u bilo kojem klubu pod RFU. Ono što Vinceu RFU nije mogla zabraniti je to da po parku baci koju tekmu s lokalnim klincima, naravno, ukoliko im obeća da ih neće popišati (sorry - urinirati).
Bitno je naglasiti kako su u RFU donijeli odluku iz potpuno krivih razloga. Naime, u presudi njihove disciplinske komisije stoji: "počinitelj je kriv za ponašanje koje negativno utječe na zanimanje gledatelja za ragbi utakmice". Potpuno krivo, jer po nekoj zdravoj logici takve stvari nužno izazivaju zanimanje, a ne nezanimanje, smiješno jeste, ali .... No, izrečena kazna u svakom slučaju zasigurno neće pomoći onom popišanom sucu, niti će ga zadovoljiti, a usput rečeno sudac je imao tek 16 godina. Tako mlad, a već ...