Deset utakmica neigranja zbog griza

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Deset utakmica neigranja zbog griza

Neobičan naslov zbog neobične vijesti. Australski nogomet, sport zanimljiv isključivo za gledanje (o.p. a.), a poznat po rijetko viđenoj grubosti, dobio je svog novoga doktora grubosti, koji je za nagradu suspendiran na deset utakmica neigranja, zbog toga što je suparničkog igrača ugrizao za testise.
Peter Filandia prosječan je igrač australskog nogometa, sporta od čijeg vas gledanja već mogu zaboliti sve kosti u tijelu i usljed čega ćete ispuštati zvukove koji upućuju na bol. Ovaj 32-godišnjak je trenutno kapetan i pomoćnik trenera momčadi Port of Melbourne i ne voli snobizam, aroganciju i rasizam. Zadnje dvije sezone mu baš i ne ide, ali proteklih godina je igrao solidan nogomet i često je znao zabijati kada je igrao za jedan od najjačih klubova, Sydney Swans i s kojim Port Melbourne ima izvrsnu suradnju. Ipak po svemu tome Peter Filandia neće ostati zapamćen, jer u sjećanju gledatelja naći će se po jednom od najbizarnijih i najneobičnijih nogometnih poteza. Naime, na utakmici protiv Springvalesa, Filandia je suparničkog igrača, Chada Davisa ugrizao za testise. Chad je nakon ovoga bolnog "starta" završio u bolnici s razrezanim testisima, a Filandia na ligaškom disciplinskom sudu.
Sud je danas odlučio da je okrivljenik napravio neopisivu štetu samom australskom nogometu i da je najveća kazna to što će morati živjeti s tim. Usput su ga, da sve ne ostane na riječima i suspendirali s deset utakmica neigranja za svoj klub. Tijekom saslušanja Filandia se zbog svog nesportskog poteza, ispričao Chadu, opravdavši se činjenicom da je u međusobnom hrvanju ostao bez zraka usljed čega ga je uhvatila panika pa je zagrizao Chada. Nije bio svjestan svog poteza kao ni dijela tijela u koji je snažno zario svoje zube. Također je izjavio kako je spreman podnijeti svaku kaznu koju mu komisija odredi. Nakon izricanja kaznene mjere, Filandia nije htio komentirati odluku koja je donesena.
Da je sport u Australiji, često igra s neobičnim "prekršajima" dokazuje i prošlogodišnji slučaj, kada je sličnu kaznu kao i Filandia, dobio ragbijaš Hopoate, koji je svom protivniku poklonio prst u stražnjicu.