Ivica

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Ivica

Ivica je učinio ono što niti jedan Hrvat nije učinio prije njega, postao je osvajač malog Kristalnog globusa u slalomu, nakon dramatične utrke i borbe s uzravnim protivnikom Bode Millerom. Janica je pak zauzela osmo mjesto u veleslalomu, nakon što je imala startni broj trideset. Sve se to odigralo danas u austrijskom Flachau, pred oko 16 000 gledatelja, od kojih je više od 5 000 bilo iz Hrvatske.
U jednoj dramatičnoj utrci koja nije odlučivala samo o plasmanu u Flachau, već o osvajaču malog Kristalnog globusa u slalomu, Ivica Kostelić se pokazao pravim fighterom. Uspio je pobijediti svog direktnog protivnika Bodea Millera.
U prvoj utrci Miller je startao prvi i nije dobro odvezao stazu, pa je Ivica sa startnim brojem šest, nadmoćno osvojio prvu poziciju s 1,35 sekundi u odnosu na Bodea koji je prvu utrku završio na osmom mjestu. Ostali naravno nisu igrali nikakvu ulogu, pa ih ni ne spominjemo.
Oko 4 000 hrvatskih navijača željno je iščekivalo drugu vožnju.
Odmah nakon prve utrke muškog slaloma, također u Flachau počeo je ženski veleslalom. Janica je imala visoku startnu poziciju (30) i još ako dodamo visoku temperaturu zraka koja je uništavala stazu, nismo od nje puno očekivali. Ipak Jana je odvezla odlično i završila na osmom mjestu s 2,02 sekundi zaostatka za vodećom Sonjom Nef. Utrka je inače odlučivala o dobitniku kristalnog globusa u veleslalomu. U igri su bili Nef i Dorfmaister (već prije osvojila veliki kristalni globus za ovu sezonu). No nakon što je Nef izvrsno odvezla, a Dorfmeister podbacila i to je bilo riješeno.
Oko 11.30. krenula je druga vožnja muškog slaloma. Miller je odvezao fantastičnu utrku i ostvario najbolje vrijeme druge vožnje. Nitko ga nije mogao stići, do Ivice. Prvi prolaz-već je puno izgubio, drugi prolaz drži 0,28 prednosti, ulazi u cilj i prvi je s 0,23 sekundi nad Millerom. Globus je naš! Ivica je najbolji sllomaš Svijeta. U ukupnom poretku u slalomu, Ivica Kostelić je osvojio 611 bodova, 51 više od drugoplasiranog Millera (560), dok je treći u ukupnom poretku Francuz Vidal sa 456 bodova. Ivica Kostelić sa svoje je 22 godine prvi Hrvat koji je postao ukupni pobjednik neke discipline Svjetskog Kupa

Ističemo transparent koji se našao među navijačima: Ivek odi na gemišt, Bodi Miller ti nemre ništ. Treba istaknuti i majicu u koju se Ivica skinuo nakon pobjede. Na njoj je pisalo: Ja nisam genije.
Nakon toga je Ivica otišao čekati Janicu, kojoj je preostalo samo da se spusti niz breg i proslavi veliki bratov uspjeh. Spustila se ostala osma i čestitala braci. Čestitku je odmah poslao i predsjednik Mesić, a čestitamo i mi!