Isto kao pre rođenja

Ivan Kegelj

7. travnja 2012.

Isto kao pre rođenja

Brojnim hrvatskim ljubiteljima Arthura Schopenhauera - ima ih tri do četiri milijuna, svim pasioniranim čitateljima njegova velikog djela Svijet kao volja i predstava - oko milijun Hrvata, zasigurno će biti zanimljiv ovaj tekst o životu velikog njemačkog filozofa. Napisao ga je Aleksandar Ćirić te ga u beogradskom tjedniku Vreme objavio povodom obilježavanja 150. obljetnice Schopenhauerove smrti. Sjajno, zabavno, sugestivno i što je najvažnije - ne traži mnogo razmišljanja


Mogu podneti pomisao da će moje telo vrlo brzo izjesti crvi
, ali se sav naježim na ideju da će mi filozofiju grickati profesori filozofije


Ujutru dvadeset prvog septembra 1860, domaćica mu je pripremila doručak, pospremila kuhinju, otvorila prozore i izašla da obavlja druge poslove. Šopenhauer je ostao sam; već se bio okupao hladnom vodom, seo na sofu u prostranoj, jednostavno nameštenoj dnevnoj sobi i počeo da čita. Na podu, duž sofe, bila je prostrta crna medveđa koža na kojoj je sedeo voljeni pudl Atman. Tačno iznad visio je veliki uljani portret Getea, a nekoliko portreta pasa, Šekspira, Klaudija, te dagerotipija s njegovim likom pokrivalo je ostale zidove. Na pisaćem stolu stajalo je Kantovo poprsje. U jednom uglu, na stočiću, nalazila se bista Kristofera Vilanda, filozofa koji je mladog Šopenhauera ohrabrio da studira filozofiju, a u drugom obožavana pozlaćena statua Bude.

Nešto kasnije u sobu je ušao njegov lekar, koji ga je redovno obilazio, i zatekao kako leži na leđima, u dnu sofe. "Infarkt pluća" (pulmonalna embolija) bezbolno ga je zbrisao sa ovoga sveta. Lice mu nije bilo izobličeno i nije bilo znakova samrtničke agonije. Sahrana po kišnom danu beše neprijatnija od većine drugih zbog zadaha raspadajućeg tela u maloj zatvorenoj kapeli. Deset godina ranije, Šopenhauer je ostavio eksplicitno uputstvo da njegovo telo ne bude odmah zakopano, već da se u mrtvačnici drži najmanje pet dana, sve dok ne počne da truli – možda je to bio poslednji gest mizantropije ili pak strah od prividne smrti. U kapeli je ubrzo postalo tako zagušljivo a vazduh toliko neprijatan da je nekolicina okupljenih morala da je napusti u toku dugog pompeznog govora izvršioca testamenta, Vilhelma Gvinera...

Šopenhauerova grobnica pokrivena je teškom pločom od belgijskog granita. U testamentu je zahtevao da na njoj piše samo ime – "dalje ništa, ni datum, ni godina, ni slovo više".

VOLJA I PREDSTAVA: Ceo život proveo je kao usamljenik, izneverivši nade depresivnog oca trgovca da će nastaviti poslovnu tradiciju Šopenhauera i raskinuvši odnose s majkom koja je kao udovica, posle muževljevog samoubistva, procvetala u društvenim klubovima, družila se i s Geteom i postala popularna autorka desetina ondašnjih "ljubića" koje je publika gutala.

Dakle, umesto trgovini, Šopenhauer se posvetio filozofiji. Neuspešno, uostalom: objavljivanje Sveta kao volje i predstave 1818. godine prošlo je apsolutno nezapaženo i tokom narednih decenija prodato je svega nekoliko primeraka. Artur odlučuje da započne univerzitetsku karijeru 1820. godine. Bizarna "samoubilačka strategija" za ostvarenje tog cilja opisana je u gotovo svakoj postojećoj Šopenhauerovoj biografiji. Univerzitet u Berlinu ponudio mu je privremenu i slabo do nikako plaćenu profesuru filozofije u statusu privatdozenta. Ambiciozni kurs pod neskromnim nazivom "Suština sveta" Šopenhauer je zakazao s istovremenim predavanjima profesora Georga Vilhelma Fridriha – Hegela, tojest. Na čijim se predavanjima tiskalo više od dvesta studenata, dok je na početak Šopenhauerovog kursa došlo njih – pet. Narednog semestra nije imao nijednog slušaoca i time je okončana tek započeta univerzitetska karijera; do kraja života više nije održao nijedno predavanje.

Živeo je od nevelikog nasledstva i, ako anegdote ne lažu, škrtario je više no što je morao. Tokom poslednje tri decenije života – koje je proveo u Frankfurtu u koji se preselio iz Berlina, bežeći od kolere, jer je pored svega bio i hipohondar – svakodnevno je ručavao u klubu Englischer Hof. Nastojeći da izbegne neželjeno društvo, često je plaćao sto za dvoje, ali je umeo i da jede za dvoje. Na komentare te ješnosti odgovarao je da, tačno, jede za dvojicu, ali za dvojicu i – misli.

Jedan savremeni (1846) opis Šopenhauera, pod stare dane poznatog samo po svakodnevnim ritualima, mizantropiji i oštrom jeziku, kaže da je dobro građen, uvek dobro odeven, mada demode, srednje visine, kratke srebrnaste kose, živih i izuzetno inteligentnih plavih očiju posutih pegicama… "Odaje introvertnu i, kad govori, gotovo baroknu prirodu, a svakodnevno proizvodi priličnu količinu materijala za jeftinu satiru društva za stolom. Otuda je taj često komično razljućeni, a u suštini bezopasni i dobroćudno džangrizavi gost za trpezom postao predmet šala beznačajnih ljudi koji su ga redovno – mada, istina, ne zlonamerno – izvrgavali podsmehu."

Šopenhauerova svakodnevna rutina – koja je sledila slične Kantove navike – počinjala je tročasovnim pisanjem i nastavljala se jednočasovnom ili dvočasovnom svirkom na flauti; ni leti ni zimi nije preskakao kupanje u Majni, posle čega je sledio ručak u Englischer Hofu i duga šetnja tokom koje je umeo da vodi glasan monolog ili konverzaciju s psom. Večeri je provodio čitajući.

LEČENJE ŠOPENHAUROM: Najveći deo ovde pomenutih stvari može se naći – i ovde je korišćen – u romanu Irvina Jaloma Lečenje Šopenhauerom (Plato, Beograd 2007, prevod Olivere Živanović i Suzane Spasić). Psihijatar i penzionisani profesor Stenfrod univerziteta Irvin Jalom (1931) je u svetu i kod nas poznat po bestseleru Kada je Niče plakao. Roman Lečenje Šopenhauerom je napisan u sličnom obrascu i može se čitati i kao dvostruka priča, o životu i delu Artura Šopenhauera i o terapijskoj grupi koju vodi od raka umirući psihijatar Džulijus, odnosno načinu na koji citati Šopenhauera pomažu rešavanju problema članova grupe. Što se enciklopedija tiče, Artur Šopenhauer (22. februar 1788. – 21. septembar 1860) je nemački filozof poznat po svom pesimizmu i filozofskoj jasnoći. S 25 godina objavio je doktorsku disertaciju O četvorostrukom korenu stava dovoljnog razloga, pet godina kasnije ključno delo Svet kao volja i predstava, čija je druga knjiga objavljena još 26 godina kasnije (1844). "To je spis zadivljujuće širine i dubine, u kome se iznose pronicljiva zapažanja o logici, etici, epistemologiji, percepciji, nauci, matematici, lepoti, umetnosti, poeziji, muzici, o potrebi za metafizikom i čovekovom odnosu prema drugima i prema sebi", smatra Irvin Jalom. "Ljudski usud je predstavljen u svojim najsumornijim aspektima: smrti, izolaciji, besmislu života i patnji inherentnoj egzistenciji… U Šopenhauerovom delu ima više dobrih ideja nego kod bilo kog drugog filozofa, izuzimajući jedino Platona." Drugi će reći da ga je analiza volje dovela do zaključka da se emotivne, fizičke i seksualne potrebe nikada ne mogu u potpunosti ispuniti zbog čega je – dosledno – smatrao da ih treba potisnuti i odbaciti životom nalik na asketska učenja indijskih veda ili ranohrišćanskih pustinjaka. Svaki priručnik dodaće i informaciju da su Šopenhauerova analiza volje, njegov pogled na ljudsku motivaciju i zadovoljstva i aforistički stil uticali na mnoge mislioce, uključujući Fridriha Ničea, Riharda Vagnera, Ludviga Vitgenštajna, Ervina Šredingera, Alberta Ajnšatjna, Sigmunda Frojda, Ota Ranka, Karla Gustava Junga, Lava Tolstoja i Horhea Luisa Borhesa. Isto tako, da su na Šopenhauera uticali Upanišade, Imanuel Kant i Platon, Vilijem Šekspir, Žan-Žak Ruso, Džon Lok, Baruh Spinoza, pesnik Matijas Klaudijus, Džordž Berkli, Dejvid Hjum i Rene Dekart.

Mada se slagao s Tacitom da je "žeđ za slavom ono poslednje što mudar čovek uspeva da odbaci", Šopenhauer se u tom pogledu nije pokazao kao mudrac jer je nemali deo njegove gorčine bio posledica neuspeha u javnosti. A onda ga je slava stigla. Devet godina pred smrt, 1851, jedva je uspeo da objavi knjigu Parerga i paralipomena, zbirku članaka, ogleda i aforizama koji su, posle prikaza knjige u Engleskoj, Šopenhauera učinili najpre poznatim, potom i slavnim u meri koja je danskog filozofa Serena Kjerkegora navela da u svoj dnevnik 1854. godine zapiše kako su "svi književni brbljivci, novinari i autorčići počeli da se bave Š".

Šopenhauer ne samo što nije odoleo, nego je otvoreno uživao: "Ako se mačka pomazi, ona prede; isto tako, neizbežno, kada je čovek pohvaljen, slatki zanos i oduševljenje reflektuju se na njegovom licu."


Aleksandar Ćirić (www.vreme.com)