Islamski svijet na noge digle lažne karikature?

Ivor Car

9. veljače 2006.

Islamski svijet na noge digle lažne karikature?

I dok Ivo Pukanić može biti zadovoljan učinkom svoje provokativne odluke da objavi karikature proroka Muhameda, zbog čega je hrvatska zastava gorjela u Sarajevu, urednik lista Jyllands-Posten, odakle je sve i krenulo ima svoju stranu priče. Naime, on tvrdi da su radikalni imami iz Danske po islamskim zemljama pokazivali neke druge karikature, na kojima je Muhamed u seksualnom odnosu s magarcem

Priču donosi današnji Novi list ...

To što se sada događa na Bliskom istoku nema nikakve veze s 12 karikatura koje je objavio naš list Jyllands-Posten. Ljudi koji pale veleposlanstva nisu vidjeli karikature niti čitali tekst koji sam ja napisao. Za sve su krivi radikalni imami iz Danske koji su putovali u Libanon, Siriju i Egipat i namjerno "podgrijavali" tamošnje društvo. Oni su ponijeli sa sobom sasvim druge crteže, ja ne znam čije. Na tim crtežima se vidi prorok Muhamed u seksualnom odnosu s magarcem, na drugom crtežu je prorok predstavljen kao svinja, a na trećem kao pedofil. Sve je to odvratna, ali dobro organizirana dezinformacija. Ako uzmemo u obzir da su ti crteži pokazivani u džamijama, ne treba se čuditi reakciji muslimana, tvrdi Fleming Rose, urednik kulturne rubrike danskog lista Jyllands-Posten, koji je prošle jeseni objavio karikature proroka Muhameda koje su tek sada izazvale nemire u muslimanskom svijetu.

Fleming Rose je godinama radio u Moskvi kao šef dopisništva tog danskog lista.
– Znam da je muslimanima zabranjeno crtanje i prikazivanje Muhameda. Ali Danska nije religijska država pa ni jedna religija ne može nametati svoja pravila i tabue, kaže Rose.

Novi list, 9. veljače 2006.