Hej Slovenci

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Hej Slovenci

Kako započeti novicu o našim dragim slovenskim susjedima. Neki ih zaista vole, (premda ne razumijem zašto), dok ih neki pak mrze (isto tako nerazumljivo). Ova pitoma susjedna država, popularno nazvana "dežela" ovih je dana poslala svoga predsjednika u službeni posjet Rumunjskoj koja ga je naravno dočekala sa svim počastima i slovačkom himnom.

Čim je Kučan istupio nogom iz zrakoplova, orkestar je u znak počasti raspalio himnu. Uz vijorenje slovenskih zastava Milana je dočekala i slovačka himna. Za neuke u koje uključujem i sebe napominjemo da se slovenska himna zove "Zdravljica", što bi valjda trebalo značiti "zdravica" ili po naški uzdravljanje pićem kolektivnim lupkanjem čaša. No, kako ne znam slovenski, a novica ne ide k tome da uvrijedi časne susjede, to ipak vjerojatno znači nešto drugo. Rumunjski orkestar je "Zdravljicu" zamijenio sa himnom vrlo slična naziva: "Svijetlo iznad Tatri".
Miješanje Slovenije i Slovačke već se dogodilo američkom
predsjedniku Georgeu W. Bushu u doba kada je bio guverner Teksasa. Bush je tada pozdravio slovenskog premijera Janeza Drnovšeka obraćajući mu se kao predsjedniku Slovačke.
Neugodno, nema što, pogotovo ako se uzme u razmatranje da su se Slovenci pročuli sa svađom na svjetskom prvenstvu gdje je na konferenciji za novinstvo bilo suza, tuge, optužbi i teških riječi. U našoj anketi o nepoželjnim turistima također su bili pri vrhu, a ne vole ih ni vozači koji tvrde da su slovenski policajci osobito okrutni prema vozilima s hrvatskim tablicama. Ispada tako da je ovaj simpatični narod podno Triglava nevoljen među susjedima. Ako ne nevoljen, onda bar neprimjećen ili neshvaćen.