FIFA 2003

Ivor Car

14. ožujka 2002.

FIFA 2003

U ovoj novici moći ćete naći nešto što do sada na ovoj stranici niste mogli, a to je najava igrice i to ne bilo kakve igrice, već FIFA 2003. Kako smo svi u redakciji ljubitelji virtualnog nogometa, a poneki i onoga pravog, odlučili smo najaviti vam što vam je za studeni pripremio EA Sports. Najavljenih poboljšanja je mnogo i zasigurno se može reći kako obećavaju.
Veliki gigant u kompjuterskim i psx igricama, Electronic Arts, razveselio je mnoge od nas svojom najavom FIFA-e 2003. No, ipak oni nestrpljivci morat će pričekati još neko vrijeme, budući da je izlazak igrice na europsko tržište najavljen tek(već) za studeni ove godine. Možda će pirati biti malo brži, jer u SAD-u i Kanadi se pojavljuje već uskoro. Moći će je haklati svi oni koji imaju PC, PS2, Gamecube, Xbox i Game Boy Advance. Sve kao što je i očekivano.
Pa da vidimo što nam je pripremio sportski odjel ove slavne kuće, EA Sports. Kako je EA vlasnik FIFA-ine licence, možemo očekivati prava imena igrača što nije slučaj u najvećem protivniku FIFA-e, Iss Pro Evolution. Dakle na igrici će se naći 16, uglavnom europskih nogometnih liga u sklopu kojih je preko 10 000 igrača. Sve skupa negdje oko 450 klubova.
Svima upućenima koji su nakon uvoda nastavili čitati ovu novicu, poznato je kako se FIFA baš i ne može pohvaliti kako je njena igrivost velika i slična s pravim nogometom, za razliku od već spomenutog konkurenta koji je nogomet na izvrstan način prenio na zaslone. Sve FIFA-e boluju od bolesti kojoj bi se mogao dodati epitet, arkadna. No, za razliku od konkurencije, FIFA ima svoje nepobjedive adute; prava imena igrača i nešto što bi se najbolje imenovalo pojmom-grafika. Budimo iskreni u pogledu grafike EA FIFA je daleko ispred svih.
Kako bi bili konkurentni programeri su najavili neke promjene. Prije svega promjene se odnose na strategiju klubova koju oni koriste u zbilji. Također njihova igra trebala bi biti sukladna stvarnim klubskim rezultatima. Ipak teško je povjerovati kako će programeri to napraviti za svih najavljenih 450 klubova. Vjerojatnije je kako će se zadržati na onim najjačim i najpopularnijim, kao što su primjerice Barcelona, Manchester United, Bayern i Real. Hvale se i s potpuno novim engineom, kao i s realnim dodavanjima, driblanjem i pucanjem. Najavljeno je i kako će novi sistem omogućiti bolje izvođenje kornera i slobodnjaka, koji su u svim dosadašnjim izdanjima bili u najmanju ruku katastrofalni. Primjerice u zastarjeloj FIFA-i 2000 iz svakog kornera ste mogli dati gol, ali isto tako i primiti gol. Od ostalih noviteta vrijedi spomenuti nove replaye i najuzbudljivije trenutke utakmice koje ćete moći vidjeti u poluvremenu i na kraju susreta. Za one vjerne i marljive statističare, napravljene su do sada najbolje statistike svakog pojedinačnog igrača.
Nama preostaje da pričekamo igricu usporedimo je s onim što igramo već godinama i odlučimo što je bolje. Za ovu reklamu mogli bi nam pokloniti i neki cd.