Dubrovački sud preporučio izručenje novinarke koju čeka mučenje u turskim zatvorima

Ivan Kegelj

14. rujna 2012.

Dubrovački sud preporučio izručenje novinarke koju čeka mučenje u turskim zatvorima

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Dubrovniku odlučilo je kako nema prepreke da Hrvatska izruči Turskoj novinarku Vicdan Özerdem. Ova novinarka u Turskoj je bila u zatvoru zbog sudjelovanja u demonstracijama, a u Njemačkoj je zbog toga dobila politički azil. U turskom zatvoru je mučena, a u hrvatskom je preživjela šok zbog straha od izručenja. Smršavila je 15 kilograma i trenutačno se nalazi u zatvorskoj bolnici. U našu zemlju Vicdan Özerdem, inače, doputovala je na ljetovanje


Turska novinarka Vicdan Özerdem sa suprugom Bahadirom (FOTO: Privatno)

U turskom zatvoru Vicdan Özerdem provela je više godina. Proganjana je kao ljevičarka, odnosno novinarka, pod optužbom da je sudjelovala u demonstracijama. Zdravlje joj je trajno narušeno. Danas je u zatvorskoj bolnici, otežano hoda i govori. Nakon odluke Županijskog suda u Dubrovniku, odvjetnički tim turske novinarke uložit će žalbu Vrhovnom sudu u roku od tri dana.

Dubrovački sud nije se osvrnuo na činjenicu da Vicdan ima odobren azil u Njemačkoj te da je Njemačka isti zahtjev za izručenjem 2009. godine Turskoj odbila. Također, dubrovačke suce nije bilo briga niti za činjenicu da bi turska novinarka u svojoj domovini mogla ponovno biti izložena torturi. Time je sud zapostavio članak treći Europske konvencije o ljudskim pravima, kojim se zabranjuje izručenje osoba koje bi mogle biti podvrgnute mučenju, zlostavljanju, nehumanom ili ponižavajućem postupanju.

Iz ljudskopravaških udruga upozoravaju da nije primijenjen, odnosno spomenut niti stavak četvrti članka 12 iste konvencije, koji kaže da sud može odbiti zahtjev za izručenjem kada se može opravdano pretpostaviti da bi osoba čije se izručenje traži u slučaju izručenja bila kazneno progonjena ili kažnjena zbog svoje rase, vjeroispovijesti, državljanstva, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili zbog svojih političkih uvjerenja.

Ukratko, odluka dubrovačkog suda sramotna je iz niza razloga, a njime se Hrvatska solidarizira s državama u kojima se bilježe gruba kršenja ljudskih prava, među koje svakako spada i Turska. Ostaje nam vjerovati i nadati se da će Vrhovni sud postupati razumnije. Ukoliko Vrhovni sud potvrdi odluku Županijskog suda u Dubrovniku, Hrvatsku možemo smatrati jednom od zemalja kojima ljudska prava ne predstavljaju više nego gnjavažu i sporednost. U tom slučaju - jao i kuku, ne samo turskoj novinarki Vicdan Özerdem, nego svima nama.

Lupiga.Com