Država vam od danas otima svaku četvrtu kunu iz džepa!

Ivan Kegelj

1. ožujka 2012.

Država vam od danas otima svaku četvrtu kunu iz džepa!

Republika Hrvatska od današnjeg dana svojim stanovnicima uzima svaku četvrtu kunu iz džepa. Posljedica je to dizanja Poreza na dodanu vrijednost sa 23 na 25 posto. Zaradite li stotinu kuna - 25 će vam uzeti država. Daruje li vam baba od svoje mirovine 20 kuna - pet je darovala državi. Kupi li vam bogati tata stan za 100 tisuća eura - 25 tisuća eura dat će državi. Tko bi se tome nadao u predizbornoj kampanji, kad aktualna vlast niti jednom riječju nije izričito spomenula mogućnost povećanja PDV-a. Što su tad govorili - pogledajmo.

 

Kukuriku koalicija u predizbornoj kampanji niti jednom rječju nije napomenula da će povećati Porez na dodanu vrijednost na 25. posto. O porezima su govorili vrlo malo, osim neslužbeno. Jedan od neslužbenih izvora tako je lansirao informaciju da će PDV biti smanjen sa 23 na 22 posto, što je objavljeno na T-portalu. Nikom iz Kukuriku koalicije nije palo na pamet da ovu vijest demantira.

Svoj program Kukuriku je prezentirao i na netu, a u njemu se, također, o porezima govorilo jako malo. Jedan izravan upit o PDV-u postavio im je zainteresirani birač: "Na primjer, zašto ne biste smanjili PDV za jedan postotni poen (23 - 22%), a obvezali se da povećate učinkovitost naplate PDV-a za 10%.?"
Na ovo pitanje iz Kukuriku koalicije odgovorili su: "Poštovani, zahvaljujemo Vam na Vašim sugestijama koje ćemo svakako imati u vidu kod izrade finalne verzije Plana 21."
Kao što danas vidimo, pitanje PDV-a je razmotreno, ali u obrnutom smjeru. Porez na dodatnu vrijednost nije smanjen za jedan postotni poen, nego je povećan za dva.

Putem Jutarnjeg lista, koji javnost sve češće prepoznaje kao Glas Mordora, plasirane su uobičajeno i konkretne laži. Nad tekstom Suzane Barilar i Nikole Sever Šenija od 08.09.2011. godine tako stoji naslov: "Kukuriku koalicija: Smanjit ćemo PDV na 22% i dati nagradu za svako novo radno mjesto."
U samom tekstu piše:
- Oporba također razmišlja o vraćanju stope PDV-a sa 23 na 22 posto. Ipak, kako ne zna pravo stanje državnih financija, tako nešto moglo bi se učiniti tek u drugoj polovici mandata, stoji u tekstu. Niti ovu informaciju iz Kukuriku koalicije nisu demantirali. 

Ovakvih primjera predizbornih laži koje se tiču porezne politike na internetu se može naći mali milijun. Danas vladajuća opcija pustila je da javnost bude dovedena u zabludu, da bi već na samom startu svog mandata zagorčala život svim građanima. Porez na dodatnu vrijednost od 25 posto jedan je od najvećih u Europi, a bog zna da se hrvatske građane ne može svrstati među narode koji imaju životni standard koji bi ih smjestio u vrh europske ljestvice.

Na kraju, moramo zaključiti da bi bilo nepošteno ne dati Kukuriku koaliciji vremena da pokuša državu dovesti u red, ali prvi povučeni potezi koji smrde na laž i manipulaciju ne daju nam previše razloga za optimizam. Sve vuče na konačnu rasprodaju hrvatskih dobara, a povećanje PDV-a, pak, ukazuje na odlučnost Vlade da građanima odere kožu s leđa da bi se prikazala uspješnom. A sad naprijed u nove pobjede, odvojite svaku četvrtu kunu koju imate u džepu, jer ona vam ne pripada. Ta kuna već je u državnoj kasi.  

Lupiga.Com