GALERIJA: Ovako je izgledao Noćni marš u Zagrebu i Rijeci, imamo i najbolju poruku dana

Lupiga.Com

8. ožujka 2020.

GALERIJA: Ovako je izgledao Noćni marš u Zagrebu i Rijeci, imamo i najbolju poruku dana

Prema procjenama organizatora u Zagrebu se Noćnom maršu za Osmi mart pridružilo oko 7.000 ljudi, dok ih je Rijekom prodefiliralo petstotinjak. Zagrebački marš s motom “Ako stanu žene, stat će cijeli svijet“ krenuo je s Trga žrtava fašizma i završio na Zrinjevcu uz obilje jasnih i nedvosmislenih poruka te pjesmu čiji tekst možete pročitati na ovom linku

„Ne slušate nas i podcjenjujete nas, mislite da smo razjedinjene te da su nas vaša desetljeća zatiranja solidarnosti i inzistiranja na individualnosti oslabila. Svaki glas, svaki prkos, svaki otpor govori drugačije. Drugarstvo i sestrinstvo u pet gradova u Hrvatskoj, više gradova u regiji, diljem cijelog svijeta, danas i cijele godine“, poruka je koju su uputile aktivistkinje iz feminističkog kolektiva fAKTIV, dok je kolektiv „Žene ženama“ donio veliki transparent sa sa snažnom porukom. Na njemu je stajalo – „Ne mogu nas sve pobiti“ – a odnosi se na nasilje koje se događa na granicama Europe prema migrantkinjama i migrantima.

Nešto dalje jedan je mladić nosio transparent na kojem je zapisana crna hrvatska statistika. „Svakih 28 dana ubijena je jedna žena“, pisalo je. „Ni pokorne, ni pokorene“, „Bori se kao žensko!“, „Žrtva nikad nije kriva“, „Jedna od 20 žena prijavi silovanje“, „Cvijeće je lijepo, al' draža su nam prava“, „Ženska prava nisu pičkin dim“, „NE znači NE“, „I jedanput je nasilje“, „Ništa bez ženskog rada“, samo su neke od poruka zabilježenima na transparentima, a hit dana vjerojatno je onaj na kojem je pisalo – „Skini mi se s pičke“.

Performans „Patrijarhat siluje“ izveden je i na početku i na kraju marša, pod vodstvom Le Zbora i uz gromoglasno bubnjanje skupine Drum 'n' bijes, a radi se o hrvatskom prepjevu internacionalne feminističke himne protiv seksualnog nasilja. 

„Ova država pravi se da su sva premlaćivanja, ubojstava i silovanja samo pojedinačni slučajevi. Ali oni su strukturni problem i direktna posljedica toga što djevojčice i dječake ne odgajamo u ravnopravnosti, što nemamo dovoljno sigurnih kuća ni savjetovališta, što policija i pravosuđe neadekvatno i prekasno reagiraju“, poručeno je na samom kraju marša, inače petog po redu. Otvorena je i tema nedostupnosti pobačaja u brojnim hrvatskim zdravstvenim ustanovama. 

„U Hrvatskoj žene brane zelene površine, parkove, šume, javni interes, bore se protiv korumpiranih gradonačelnika i njihovih klika, protiv projekata štetnih za okoliš i klimu. Ne samo da se neustrašivo bore, već i pobjeđuju! Večeras smo tu upravo za sve žene koje su dale svoja tijela i živote u obranu planeta Zemlje i ljudskih prava, te za sve one koje se i dalje neumorno i hrabro bore“, zaključeno je na Zrinjevcu. 

U Rijeci su Noćni marš, treći po redu, organizirali SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava te Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter. Krenuo je oko 18 sati s Konta uz poruku žrtvama da nisu same. 

Pročitani su neki naslovi iz medija koji se tiču žena, a ukazuju na realnost gdje su žene žrtve nasilja i ograničavanja prava. Na nedalekom Trgu 128. brigade HV-a, gdje je riječki marš završen, pročitan je ovogodišnji proglas, o kojem smo već pisali. Tamo je Katarina Galetić govorila o nasilju koje je doživjela od svog partnera, Lara Jurišević Debat je objašnjavala svoju odluku da napusti rodnu Argentinu zbog odnosa države prema ženama, dok su Marta Čaržavec i Ana Maria Štefanac izvele kratki performans s temom odnosa društva i države prema ženama u Hrvatskoj.

„Ovo je dan kojim obilježavamo naše dosadašnje uspjehe u borbi za ravnopravnost, i ukazujemo na one borbe koje tek treba ostvariti. Sretan nam dan naše borbe i otpora!“, poruka je koju su odaslale organizatorice riječkog marša. 

FOTO: Daniel Kasap/HINA/PaRiter, fAKTIV

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"