Dječji sabor znanja u borbi protiv neznanja

Elfrida MatučMahulja

1. listopada 2005.

Dječji sabor znanja u borbi protiv neznanja

Znate li da je Dan borbe protiv neznanja? Vjerojatno je svatko na vlastitoj koži osjetio bič vladavine neznanja ili bilo koju neugodnu posljedicu vlastita neznanja. Zgodna ideja, koja se pretvorila u poduzetničku inicijativu koja je pak, rezultirala hvalevrijednim projektom "Otok znanja" mogla bi polučiti skore visokokvalitetne pomake na planu znanja i korištenja znanjem. Počinju djeca, koju je iznjedrila TV emisija "Učilica"

Djeca su budućnost. To svi znaju. A danas na Dan borbe protiv neznanja 1. listopada, u Hrvatskom saboru počinje s radom prvi Dječji sabor znanja. Sabornici su ovaj put osnovnoškolci iz 20 hrvatskih županija i Grada Zagreba, a izabrani su u Dječji sabor znanja tijekom školske godine 2004./2005. sudjelujući na izborima organiziranim pod okriljem TV emisije "Učilica".

Mali sabornici izabrani su zahvaljujući svom izvrsnom znanju i poznavanju osnovnoškolskog gradiva, ali i tzv. "umreženom znanju" - činjenici da poznaju najviše onih koji također dobro znaju i koji su im pomogli u odgovorima na kviz pitanja. Upravo bi to mogao biti temelj modela budućeg društva znanja.

Dječji se sabor odvija u sklopu široke, afirmativne društvene akcije "Borba protiv neznanja" čiji je glavni stručni dokument Otvorena deklaracija o neznanju. Deklaraciju možete pročitati, a kako se radi o deklaraciji otvorenog tipa, svatko tko to želi može dati i svoj doprinos i nadopunu iste, na stranicama http://www.otok-znanja.hr/deklaracija.

Dakle, uključimo se svi u borbu protiv neznanja. Kao poticaj za uključenje citirat ću mudru misao Konfucija, koji je još davno zapisao:

Tko ne zna, a ne zna da ne zna - opasan je - izbjegavajte ga .
Tko ne zna, a zna da ne zna - dijete je - naučite ga.
Tko zna, a ne zna da zna - spava - probudite ga.
Tko zna i zna da zna - mudar je - slijedite ga

Zamislite se, samo zatvorite oči i razmišljajte, koliko smo svi žrtve vladavine neznanja? Vlastitog i tuđeg. Gdje je izvorište nezadovoljstva, mobbinga, agresivnosti, konflikata i ratova? Imamo li si hrabrosti reći na glas odgovor ...?