Britanci na vrućem

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Britanci na vrućem

Idući u susret ka ratu s Irakom kao podrška Velikom bratu, SAD-u, britanske vojne postrojbe se uvježbavaju za borbene uvjete kakvi će zateći u Iraku. Rezultati posljednje u nizu velikih vježbi, objavljeni su jučer i po Britance su gotovo katastrofalni. Od tenkovskih zračnih filtera koje pijesak u kratkom vremenu začepi, preko lošeg komunikacijskog sustava zbog kojeg su se vojnici morali dovikivati, do vojničkih čizama koje se tope u dodiru s vrućim tlom.
Britanske vojne snage se već duže vrijeme pripremaju za eventualni rat koji Sjedinjene Države već duže vrijeme obećavaju Iraku. U slučaju da Britanci u tom ratu podrže Amere, što treba očekivati, procjenjuje se kako će Britanija morati staviti oko 20 000 vojnika pod oružje. Vježbe se provedene u sličnim klimatskim i geografskim uvjetima kakvi bi trebali dočekati Britance u Iraku, tako su posljednje u nizu vježbi odrađene na području srednjeg istoka, točnije Omana. Tamo se još od sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća, nalazi najveći britanski vojni poligon, baza Sha'afa. Omanske vježbe nadgledali su djelatnici britanskog ureda za provjeru poslovanja, koje je jučer objavilo izvješće u kojem stoji da su tijekom vježbe uočeni i neki ozbiljniji propusti. Iako je po njima vježba u potpunosti prošla uspješno, primjećeno je kako stvari ne štimaju kao što su štimale u prošlogodišnjim britanskim akcijama u Afganistanu. Helikopteri, tenkovi, automatske puške, haubice i još podosta vojne opreme nije dovoljno prilagođeno borbi kakvu iziskuje pustinjski rat.
Najviše problema pokazali su britanski tenkovi Challenger II, koji spadaju u najbolje tenkove svijeta. Nakon samo četiri sata pijesak začepi Challengerov zračni filter. S filterima su problema imale i samohodne haubice, čiji su zračni filteri napravljeni od jedne vrste plastike te je usljed visoke temperature došlo do njihovog topljenja. Automatske puške također su zakazale. Radio prijemnici, koji su trebali biti zamijenjeni u roku dvije godine, pokazali su se najnekorisnijima, zbog čega su vojnici izlazili iz tenkova kako bi vikom razmjenili informacije. Neadekvatnim su se pokazali i neki osnovni dijelovi vojničke oprema kao što su čizme koje su se u vrućem pijesku topile pa je dio vojnika zadobio gljivična oboljenja. Polovica helikoptera istovremeno je ispala iz akcije.
Usprkos ovom čak i laiku vidnom neuspjehu, britansko ministarstvo obrane smatra kako su Britanci svaki put do sada obavili odličan posao na bilo kojoj fronti, te kako je njihova vojska sastavljena od iznimno motiviranih profesionalaca koji posjeduju kvalitetnu opremu. Između ostalog kažu i kako se vježbe poduzimaju da bi se otkrili eventualni nedostaci, te kako je to njihov osnovni smisao. A Blaire još uvijek ponavlja kako je zabrinut zbog mogućeg iračkog rata.