Brijunski incident

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Brijunski incident

Još jedan put se Hrvatska izvrsno prikazala svijetu, kao što je to radila i nebrojeno puta do sada. Ovaj put je to napravila putem Svjetskog summita mladih započetog, ali potom i naprasno prekinutog, na mjestu koje odiše poviješću, na našim Brijunima.
Krenulo je ovako: Svjetski summit mladih ove godine održati će se na Brijunima od 23. do 28. ožujka, a njegova tema će biti problem zapošljavanja mladih. Summitu je dano i poprilično domišljato ime, "Europski dijalog mladih", a moći će se pratiti i putem interneta. Sve se odvija pod organizacijskom palicom Svjetske skupštine mladih i Nacionalnog saveza mladih Hrvatske (NSMH). Potporu ovim organizacijama teških imena, dao je UN i Međunarodna organizacija rada, a pod pokrovitelje su se ugurali hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i hrvatska Vlada.
Sve je to pompozno najavljivano i napokon je 24. ožujka summit otvoren i to ne bilo kako otvoren, nego "svečano otvoren". I eto već dva dana nakon njegovog otvaranja, summit je zatvoren.
Naime, uprava nacionalnog parka Brijuni je otkazala daljnje gostoprimstvo sudionicima "Europskog dijaloga mladih". Ako ste mislili da su to napravili iz razloga što nisu mogli tolerirati neprestano pijančenje i tulumaranje, koje se pretvorilo u demoliranje Brijuna od strane tridesetak mladih, prevarili ste se. Razlog je taj što nije predočen nikakav vjerodostojan dokument koji osigurava plaćanje troškova summita.
Vladin Ured se danas oglasio s priopćenjem u kojem nam priopćava (he, he, he) kako je NSMH nevladina udruga i neutemeljeno se predstavlja krovnom udrugom mladih Hrvata, te da nisu pravovremeno podnijeli zahtjev za potporu i suglasnost Vladinim resornim tijelima, koja su uzgred rečeno imala dobru namjeru. Drugi pokrovitelj, Mesić, je pak na pitanje da li se summit odvija pod njegovim pokroviteljstvom, dao jednostavan odgovor:"Vjerojatno jest!". Što se pak tiče one potpore od strane UN-a, reći ćemo kako se UN ogradio od ovoga skupa te je zatražio hitno skidanje svog loga sa stranice www.nsmh.hr . O onome što piše na ovoj stranici vam neću govoriti. Evo vam link, pa gledajte!

Za sada je NSMH dužan Brijunima 43 000 kuna i ako ih ne isplati biti će podnešena tužba protiv predsjednika saveza Dražena Kovačevića, iako raspolažem informacijom kako je predsjednik NSMH ustvari Lidija Prozaić (091/511-3013). Kovačević je također najavio neke tužbe i to ni manje ni više nego protiv Željke Antunović. Rekao je i kako skup nije ni prekinut, nego su se sudionici sami povukli ne želeći potrošiti još više para, shvativši da ih je jedan dan na predsjedničkom otoku stajao 43 000 kuna..
O ovom cijelom nesretnom nesporazumu u kojem se ne zna ni tko pije, ni tko plaća, oglasila se još jedna udruga. Riječ je o Hrvatskom savezu mladeških udruga, koji se odmah bacio na optužbe kako je NSMH u stvari njihovo ime kojim su se koristili do 1998. godine i da je novosnovana NSMH ukravši ovo ime zavarala svjestku javnost. No rekli su i nešto pametno, a to je da će zbog cijelog događaja ispaštati hrvatska mladež.
Sudionici su se uglavnom pokupili kućama, vjerojatno proklinjajući ovu zemlju i sve u njoj, dok je petnaestak upornih nastavilo skup u Fažani pod vodstvom Kovačevića.
Što se dogodilo s glavnim projektom skupa-osnutkom svjetske banke mladih, nije nam poznato, ali kolaju neke glasine kako je banka ipak osnovana. No sigurni smo da ovaj skup neće pomoći nezaposlenoj mladeži u svijetu, kojih ima preko 70 milijuna.