Fotoputopis iz Budimpešte

Bozzo

28. siječnja 2007.

Fotoputopis iz Budimpešte

Eto i meneka, poslije duže vremena (ne računamo li Deželu i hodočašća tamošnjim koncertnim događanjima), preko grane. Neko vrijeme šparno odvajah siću na stranu i kad se dovoljno nakupilo, svoju bolju polovicu odlučih povesti na jedno romantično putovanjce, ne predaleko i da se može vlakom (moji uvjeti). Nakon kraćeg mozganja odluka je pala - Budapest, here we come! U Rijeci, odmah iza Nove godine, sjedosmo na vlak i nakon sitnih problema uzrokovanih snijegom u Gorskom Kotaru (i uslijed snijega-jebo njega! i granom zakrčene pruge kasnili smo dobrih sat-i-pol, odnosno u Zagreb, umjesto u 15:15 stigosmo u 16:50, a vlak je za Budapest trebao krenuti u 15:55, ali se na vrijeme primih mobitelca i skrušeno ih i pristojno natjerah da nas vlak čeka), oko 22:20 stigosmo i na željenu destinaciju. Hotel Barros (ili dva ss umjesto dva rr, ne sjećam se više) odmah preko puta željezničke stanice (jeftinjava, a vrlo udobno i pristojno - 28 eura po osobi/noć s doručkom). A nešto od svih divota što smo u Pešti, a bogami i na Budimu tih nekoliko dana vidjeli i uslikali, pogledajte u nastavku

Pa krenimo ...

 


Mađarski parlament - usporedbe s kičastim ruglom na zagrebačkom Gornjem Gradu izlišne (inače, na povratku za Rijeku smo imali tri i pol sata vremena između vlakova, što iskoristismo za šetnju 'metropolom svih Rvata' u kojoj ne bijah od daleke 1990. godine i Azrina koncerta u Pauku. I tamo okinuh pokoju, ali složit ćete se da vam ne trebaju fotke Lupeškog konja ispod druga dva konja i kvazi-knjiž.kritičara na klupi s AGM-om?)

 


Fisherman's Tower na Budimu (ne pitajte me kako se to na mađarskome kaže)

 


Panorama Pešte s Budima, 'Most slobode' ako se ne varam...

 


Čim preko Balaševiću tako dragog 'Lančanog mosta' stupite na peštansko tlo, nađete se ispred ovog velebnog i prekrasnog zdanja kojega je podiglo davne-neke-tamo jedno britansko osiguravajuće društvo

 


Vaš dragi Bozzo na Budimu ispred jedne od građevina u sklopu Carske palače

 


Spomenuta Carska palača, gledana s peštanske strane

 


Bozzo netom nakon posjeta izložbi Van Gogha (80 remek-djela, požurite: otvoreno negdje do 20.ožujka) - muzej smješten na Trgu Heroja (također spomenutom u jednoj od Balaševićevih balada)

 


Ponovo Parlament, okinut s Budima

 


Tek jedna od nebrojenih prekrasnih fasada u Utza Vaci (valjda dobro zapamtih ime Utze, ilitiga ulice)

 


Ponovo Parlament, slikan preko ramena kipa nekom mađarskom pjesniku (valjda, bijah smušen od svih tih ljepota, pa mi memorija nije radila baš savršeno)

 


Trg Heroja (ne, ne, uzalud ćete Gotovinu, a bogami i Boška Buhu tražit među njima)