DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

ritn by: Srđan Puhalo
28. 02. 2024.

„Pokušavale su razne uprave taj problem riješiti da grad Mostar ima jedno široko komunalno poduzeće i već dolaskom u ovaj mandat smo tražili model da ovo privedemo kraju i zahvaljujući svim ljudima iz Gradske uprave koji su bili u procesu zadnje tri godine, jer smo uspjeli na kraju i jako sam sretan“

Ovo su riječi gradonačelnika Mostara Maria Kordića, izgovorene 13. februara 2024. godine povodom ujedinjenja dva javna komunalna preduzeća, J.P. Parkovi i J.P. Komunalno, u jedno. 

Za ovu priču nije toliko važno, ali ako nekoga zanima J.P. Parkovi su se bavili isključivo hrvatskim smećem, a J.P. Komunalno bošnjačkim. Srpskim smećem su se bavile oba preduzeća. Elem, poenta je nešto drugo. Ovaj civilizacijski skok ujedinjenja dva komunalna preduzeća u Mostaru se dešava 29 godina nakon rata

Toliko je vremena moralo da prođe da bi bošnjački i hrvatski političari skontali da im je efikasnije i isplativije da naprave jedno preduzeće, umjesto dva. Toliko im je vremena trebalo da skontaju da se smeće ne dijeli po etničkoj pripadnosti, već s obzirom na mogućnost recikliranja. Toliko im je vremena trebalo da skontaju da dva etnički čista komunalna preduzeća šire neviđeni smrad mostarskom kotlinom. 

Opet, možda ovdje nije riječ o prevazilaženju etničkog ili vjerskog, već je ponestalo para. Vrag ili šejtan bi ga znao. 

Nesta smrada od Mostara grada

Nakon skoro 30 godina, od početka primirja u Bosni i Hercegovini, u Mostaru su se, dakle, ujedinila dva javna komunalna preduzeća J.P. Parkovi i J.P. Komunalno. Evropska unije je odahnula, ambasada SAD-a je to pozdravila, policija je dobila voljno, a građani su kazali svoje konstitutivno mišljenje. Prenijećemo samo neke. 

N.N. (ime poznato redakciji), dragovoljac iz Splita

Braćo Hrvati i sestre Hrvatice, 

Obraćam vam se u ime svih nas dragovoljaca, koji smo spontano i nikako organizirani od strane naše Hrvatske branili stolni grad Mostar od četnika, mudžahedina i komunjara. S nevjericom sam primio vijest da će hrvatsko smeće, kakvo god je i koliko god smrdi naše je, čistiti balije. U stvari bilo bi mi lakše da to čiste samo balije, jer oni to i trebaju da rade, ali da to rade zajedno s našim dečkima, to je nedopustivo. Hrvatski vitezovi su se borili za hrvatsko smeće i ničije drugo. Što je sljedeće, da se ispričamo za most ili Heliodrom? Mi dragovoljci se plašimo da je pravljenje zajedničke tvrtke s muslimanima tj. Bošnjacima komunističko- četnička zavjera i klica nove Jugoslavije. Danas komunalna tvrtka, sutra zajednička država. Apeliramo na sve domoljube i prave Hrvate, da ne dopuste ovo ujedinjenje i da stanu na branik hrvatskog smeća.

A.D. (i njegovo ime je odavno poznato redakciji), branitelj pravog Mostara

Selam braćo i sestre, 

Obraćam vam se kao Bošnjak, koji je to bio i prije 1993. godine i čija je familija preživjela tri od deset genocida nad Bošnjacima. Kada je Evlija Čelebija onomad pohodio naš Mostar, zapisao je „Nigdje na dunjaluku ne vidjeh da insani se tako odnose prema svom smeću, kao Mostarci. Oni svoje smeće odvajaju tako da pravoslavci imaju svoje deponije, katolici svoje, a muslimani svoje. Istina, pravoslavnu i katoličku deponiju dijeli samo mala ograda, što nije slučajno, dok je muslimanska na lijevoj strani rijeke“. Pitam se braćo i sestre, da li ćemo napustiti adete naše, koje su nam naši stari ostavili? Da li to znači odricanje od zelenih kontejnera i zelenih kesa? Naravno, ja jesam za građansku Bosnu i Hercegovinu, ali se pitam da li je neophodno miješati naše i vlaško smeće? 

K. P. (njegovo ime se ne spominje u redakciji, iako je poznato), stanovnik Istočnog Mostara. 

Pomaže Bog redakcijo, 

Obraćam vam se s nadom da moje pismo neće završiti na smetljištu istorije. U ime nas koji smo izabrali da živimo, ili bolje reći životarimo, u Istočnom Mostaru jer možda jeste Bogu iza nogu, ali je naše srpsko. Želim vaskolikoj javnosti da skrenem pažnju da se u Mostaru „povampiruju aveti prošlosti“. Ustaše i balije ponovo vežu zastave, a kada se to desi mi Srbi stradamo. Tako je bilo devedesetih godina prošlog vijeka, tako je bilo u Prvom i Drugom svjetskom ratu, tako je bilo u vrijeme herceg Stjepana, tako će biti i sada. Znam, vi se pitate o kakvim se zastavama radi, ali to je čisto figurativno. Kada ujedinite bošnjačko i hrvatsko komunalno preduzeće, sasvim je jasno ko će tu završiti na smetljištu. Pitam sebe, ali i druge, zašto Srbi u Mostaru nisu imali svoje komunalno preduzeće? Naše smeće nije ni bošnjačko, ni hrvatsko, nego naše. Nas je tamo malo, ali mi vjekovima čistimo svoje smeće za sobom. Nije to slučajno.

G.Č. (više nego poznata svima), NVO sektor Mostar

Poštovani, 

Obraćam vam se u ime građana obje obale Mostara, kojima nije važna etnička ili vjerska pripadnost, jer svi smo mi ljudi. I ne samo ljudi, već Hercegovci. Ne mogu reći da smo svi Mostarci, jer mnogi su sljegli odozgo u Mostar i u njemu kreiraju politike i vrijednosti. Mi pozdravljamo ujedinjenje dva komunalna preduzeća u našem gradu, jer smeće nema ni vjeru, ni naciju. Smeće je smeće. Skrenula bih pažnju na neke stvari koje smetaju građanima Mostara. Prije svega mislimo da je ovo jedinstvena prilika da se novo preduzeće obaveže na uvođenje gender senzitivnog budžeta i jezika. Takođe očekujemo da u okviru menadžmenta imamo podjednak broj muškaraca i žena, jer čistoća podrazumijeva ne vođenje računa o čistoći grada, već i od čistoći duha i tijela. Želimo da skrenemo pažnju da se vodi računa o pravima LGBT populacije unutar kolektiva, jer ako već počinjemo, neka to bude europski početak. Naše komunalno preduzeće jeste u Mostaru, ali treba da funkcioniše kao berlinsko. Zapitajmo se građani Mostara, imamo jedinstveno komunalno preduzeće, zašto bi imali dvije škole pod istim krovom. Peace. 

Da li vam je sada jasno zašto je vlastima Mostara trebalo toliko vremena od rata da urede jadan ovako politički osjetljiv posao. Da li vam su vam sada jasne riječi gradonačelnika Maria Kordića, izgovorene 13. februara 2024. godine: „Pokušavale su razne uprave taj problem riješiti da grad Mostar ima jedno široko komunalno poduzeće i već dolaskom u ovaj mandat smo tražili model da ovo privedemo kraju i zahvaljujući svim ljudima iz Gradske uprave koji su bili u procesu zadnje tri godine, jer smo uspjeli na kraju i jako sam sretan“

Mašala.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Bljesak.info

Sviđa vam se ono što radimo? Želite više ovakvih tekstova? Možete nas financijski poduprijeti uplatom preko ovog QR koda. Svaka pomoć naših čitatelja uvijek je i više nego dobrodošao vjetar u leđa.