Baywatch planeta

Baywatch planeta

ritn by: miro@lupiga.com
15. 07. 2002.

Kritiziran kako previše pišem pjesme, a unosim premalo teksta, odlučio sam napisati kolumnu u kojoj će po prvi puta u povijesti Hrvatske biti prikazano što nam i kako rade američke serije i kako nas amerikanci na tih, polagan i sofisticiran način pretvaraju u potrošače njihovih bespotrebnih, glupih i naivnih serija. Neke od njih ste možda voljeli, pa se unaprijed ispričavam onima koji se nađu uvrijeđeni, ako takvih bude. Sebe, kao velikog ovisnika o TV-u nominiram i istodobno proglašavam porotom, sucem i krvnikom ovih serija. Počet ćemo od vama najdraže.

Baywatch - što možemo naučiti?
U Baywatchu možemo naučiti da su debeli ljudi mahom zli, zatim da se prosječni amerikanac utaplja dva puta u dva sata i da je sjetan pogled u daljinu oceana siguran znak za tugu. Isto tako za malu i skromnu plaću spasioca u Americi se može kupiti dobar porše ili luksuzni stan na obali. Morate naravno paziti, poučeni serijom da vas na plaži ne otmu arapski teroristi, koji su znamo česta pojava na kalifornijskim plažama. Serija obiluje oblinama, jer to već svako djete zna, sve su spasiteljice nekad bile miss amerike.
Razina zagluplivanja (od 1-10) - čista desetka.

Penascola - što možemo naučiti?
Ova moronska serija koja vrijeđa čak i mozak desetogodišnjaka napravljena je u počast hrabroj američkoj vojsci. Ista ta vojska o kojoj se priča u seriji se dosada izblamirala u: (ne abecednim redom) Filipinima, Iranu, Gvatemali, Bliskom Istoku, Indoneziji, Vijetnamu, Kambodži, Kongu, Kubi, Zairu, Kubi, Čileu, Istočnom Timoru, Nikaragvi, Salvadoru, Panami, Iraku i Afganistanu. Sad nam žele prikazati neseksističku, dobro obučenu, hrabru vojsku koja se istim žarom bori doma. Serija kao i ona prije navedena također može vas naučiti da vas arapski teroristi mogu oteti samo tako usred Kalifornije, i da su piloti avijacije najbolji igrači biljara. Kao i časni i pažljivi očevi.
Razina zaglupljivanja - čista desetka

Seks i Grad - što možemo naučiti?
Možemo naučiti da je seks jedna jeftina predstava koju svaka prodavačica cipela u New Yorku relativno brzo može dobiti i koji je zapravo oblik elitističke zabave. U eri AIDS-a, svi muškarci u gradu NY su zdravi i bogati, a biti stolar i imati djevojku kolumnisticu u prestižnom časopisu isto nije strana stvar. Emisija je to o četiri djevojke od kojih možemo naučiti da je između kurve i svetice, prijateljice i ljubavnice vrlo mala razlika. Isto tako nakon ove serije više smo svjesni da u NY nema debelih žena, jer one tamo ne kuhaju. Bitna je veličina kažu one i redom se udaju za one koje imaju malog, a sve se odvija oko nekakvog face koji je bogati šonjo koji, citiram oca kralja iz "Princ otkriva Ameriku" : - malo prosipa kraljevsko sjeme okolo.
Razina Zaglupljivanja - osmica, čista

Strasti - što možemo naučiti?
Iako će se mnogi pobuniti i reći, pa to je sapunica, mnogi će se i rado uhvatiti kako popodne provode u društvu ovog recimo neobičnog serijala. Iako neki sociolozi tvrde da sapunice prenose oblik života kakvim bi ga prosječna kućanica htjela imati, ova navedena može nas naučiti puno više od pukog obrasca. Ona nas uči da je život u harmoničnim gradićima Amerike (Harmony je mjesto gdje se odvija serija) opasno na granici paranormalnog. Čak i sam vrag glavom ima svoje prste u seriji, a paranormalne sposobnosti uklopljenje s paranormalnom scenografijom odvest će vas dalje nego što to čini sapunica. Naučit će vas i da ako stvarno nekog volite, nije bitno tko će pritom stradati, pa je stoga mnogo zanimljivija od Frommova "Umijeća ljubavi"
Razina zaglupljivanja - sedmica (samo zato što sam jednom sreo Z.M., svog cijenjenog prijatelja koji je rekao da se doma žuri gledati Strasti, valjda nešto zna što je ne znam)

Ally McBeal - što možemo naučiti?
Ako prosječna kućanica voli sapunice, tada prosječna mlada menadžerica svakako voli Ally. Serija je to koja će vas naučiti da je psihoza i neuroza uobičajna u mladih uspješnih žena. Kao i činjenica da si takva neće naći dečka jer je previše smotana. Ona simpatična animirana kreveljenja sa početka serije sada postaju dosadna, naporna i mogu vas samo naučiti da kad dođe serija, da brzo prebacite. Mlade djevojke (napose pravnice), mogu još naučiti i da hrabrim istupanjem u sudnici (takva kao Ally fali slučaju Lora), možete promjeniti tok suđenja i da je plakanje najbolji put do muškog ramena. Posebno ako je on muž od vaše najbolje prijateljice.
Razina zaglupljivana - sedmica neokrnjena

Pravda za sve - što možemo naučiti?
Osim činjenice da su ovakve serije koje su pokazivale pravednost američkog pravosuđa jedno vrijeme bile jako popularne, teško da ćemo izvući i neko drugo znanje. Teško je naime povjerovati da netko i nakon toliko pogrešaka vlastitog odvjetničkog tima i dalje ostaje u igri u pravosuđu. Skoro ko hrvatsko pravosuđe, reći će netko. Od prije navedene Ally ova serija se razlikuje po mnoštvu ponekad vrlo stabilnih, ponekad izgubljenih likova, koji su do sada sudjelovali u : zataškavanjima, laganju, promjenama iskaza svjedoka, nagovaranja svjedoka itd. Dakle, ipak se nešto da naučiti.
Razina zagluplivanja - šest zbog Lare

I tako, ako vam je ovo bolje od poezije, onda previše gledate televiziju, a premalo čitate poeziju, kao jednu od najljepših grana muze. Zaboravite dosadnu američku TV industriju koja će od vas u ukupnom zbroju ocijena u ovoj kolumni stvoriti zaglupljenog čovijeka razine sedam. Vi se radije oduševite poezijom jednog Juan Ramón Jiménez-a ili Janka Kupala. TV bacite kroz prozor.