Autor: Iain Banks

Osinja tvornica

Osinja tvornica

bozzo

21. 10. 2002.

ocjena:
godina izdanja: 2002.
izdavač: Celeber
"Dvije godine nakon što sam ubio Blytha ubio sam i svog mlađeg brata Paula, iz prilično različitih i puno dubljih razloga nego Blytha, a onda sam nakon godinu dana sredio i svoju mlađu rođaku Esmeraldu, manje-više iz čistog hira. Toliko sam dosad uknjižio. Tri.."
Osinja tvornica

Ne, ne, nebojte se... vaš recenzent nije nikakav serijski ubojica... Rečenice iz prethodnog odlomka izgovara Frank, 16-ogodišnji dječak, glavni lik Iain Banksova romana Osinja tvornica. Frank službeno ne postoji. Nema putovnicu, nema osobnu iskaznicu, nije zdravstveno osiguran, nema izvod iz knjige rođenih, ne ide u školu. Sin je radikalnog hipika koji ga iz uvjerenja i prkosa sistemu nije nikad službeno "evidentirao". Otac ga je samostalno odgojio, opismenio i tokom godina sopstvenim znanjem obrazovao. Uslijed činjenice da žive na malom škotskom otočiću, izolirani od veće prisutnosti drugih ljudi i budući da Frank ne pohađa školu, on je vrlo usamljen,što kod njega uzrokuje formiranje veoma maštovita i bogata unutarnjeg svijeta, ali i evidentnu alijeniranost i neprilagođenost životu u društvu, kao i manjak osjećajne povezanosti sa drugim ljudima. On neprestano luta otočićem i živi u svom svijetu, a dane provodi stvarajući od otoka izdvojenu teritoriju koje je on gospodar i koju od neželjenih uljeza štiti postavljajući razne zamke i stupice. Mi usporedo prateći njegovo nadziranje otoka i brutalno obračunavanje sa zečevima i drugim životinjama koje bivaju žrtvom njegovih stupica, svjedočimo i njegovom unutarnjem psihološkom proživljavanju svakodnevice te iz niza flashbackova saznajemo događaje iz njegova djetinjstva, te pojedinosti i okolnosti koje su popratile njegove zločine. Tako saznajemo i za tragičan događaj koji ga je učinio invalidom i uzrokovao mu pomračenje uma, što ga je nagnalo na zločine kojima je daljnji tijek Frankova života obilježen. Svi likovi romana okljaštrene su žrtve različitih trauma i deformacija. Tako je npr. jedini Frankov prijatelj Jamie manje od metra visok patuljak, otac je šepavi invalid traumatiziran napuštenošću od supruge, a postupno saznajemo i priču o Frankovu starijem bratu Ericu koji je proživio traumatično iskustvo radeći u bolnici, uslijed čega gubi razum te se odaje zaplašivanju djece na otoku i spaljivanju pasa. Zbog svega toga biva sproveden u duševnu kliniku na liječenje, iz koje na početku romana bježi, i do zadnje četvrtine romana mi pratimo Frankovo iščekivanje bratova povratka kući, što u roman donosi atmosferu napetosti i nagovještaj krvavog raspleta.
Kraj romana umjesto tragičnog razrješenja sudbina nesretnim događajima obilježenih likova ,donosi nam odista neočekivani obrat i iznenađenje koje izokreće sliku o pojedinim likovima stvaranu čitajući, ali i upotpunjuje morbidnost, šokantnost i kontroverznost ovoga romana.
Iako prilično turobna i morbidna, puna bizarnih likova, tmurne atmosfere i mučnih događaja opisanih veoma upečatljivo i detaljno, Osinja tvornica čita se bez daha i svakom će čitatelju još dugo nakon čitanja zasigurno ostati u sjećanju. Neki će Banksa možda usporediti sa Stephenom Kingom, ali od potonjega ovaj škotski romanopisac razlikuje se po mnogo uvjerljivije i životnije prikazanom nasilju,  čija strava izvire iz svakodnevlja, a nije uzrokovana nekim višim, nadnaravnim silama, te je samim time i puno šokantnija.
"Osinja tvornica" Banksov je debitantski roman napisan još daleke 1984. godine i može se reći da je ovom knjigom Iain Banks najavio trend žestokog i morbidnog štiva koje nas je tijekom ' 90.-tih zapljuskivalo sa Otoka, a Celeber je nakon ljetne stanke ovim izdanjem obogatio svoju Biblioteku X još jednim dojmljivim djelom.