„ŽENSKO KO ŽENSKO, ČAK I KAD JE ČETNIK“: Tko je buduća ministrica koja Dežulovića zove „ustaškim đubretom“

Ivor Fuka

28. studenog 2020.

„ŽENSKO KO ŽENSKO, ČAK I KAD JE ČETNIK“: Tko je buduća ministrica koja Dežulovića zove „ustaškim đubretom“

Crna Gora bi sljedećeg tjedna, tri mjeseca nakon održanih parlamentarnih izbora na kojima je pobijedila dosadašnja opozicija, trebala dobiti novu vladu. Budući crnogorski premijer, Zdravko Krivokapić, jučer je predstavio konačan prijedlog sastava nove vlade, a svečano se građanima obratio ovim riječima: „Blagoslovljeni narode Crne Gore danas saopštavam konačna imena sastava nove vlade“.

IZJAVA TJEDNA: „Ako imate vjeru nećete se zaraziti pričešćem istom kašikom“

REPORTAŽA IZ PODIJELJENE ZEMLJE: Najvažnije je mahati zastavama

Već i prije nego li se Krivokapić obratio „blagoslovljenom narodu“, kandidati za ministre, koje se predstavlja kao „ekspertnu vladu“, našli su se na udaru dijela javnosti. Pogotovo se to odnosi na Vesnu Bratić koja je predviđena za ministricu prosvjete, znanosti, kulture i sporta

Čim se počelo špekulirati s njenim imenom kao osobe koja će voditi čak četiri resora na društvenim mrežama je, iako je ugasila svoj profil na Facebooku, „izronio“ njen status iz srpnja ove godine na kojem uz selfie piše „Žensko, ko žensko, čak i kad je četnik“. Mjesec dana nakon ovog statusa postala je izvršna direktorica nevladine organizacije „Ne damo Crnu Goru“. Na tom je mjestu zamijenila upravo današnjeg mandatara Zdravka Krivokapića, a organizacija je, vrijedi primijetiti, osnovana ovog ljeta, kao dobrodošla promidžbena mašina uoči parlamentarnih izbora.

Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić politički mentor Vesne Bratić (FOTO: HINA/FAH/Boris Pejović)

Bratić je kao ciljeve ove organizacije navela „obranu naših svetinja na sve legalne načine“. Pri pravilnom razumijevanju ovako postavljenih ciljeva može biti zbunjujuće ime organizacije - „Ne damo Crnu Goru“ - jer ovdje se, zapravo, radi o srpskim svetinjama. Crnogorce Bratić, inače, naziva grupacijom koja je nastala eksperimentom, odnosno „etničkim inženjeringom“, te ih ona zove „milogorcima, montenegrinima, dukljanima, novocrnogorcima“, sve s početnim malim slovom, dok je ona „ponosna Srpkinja“ i često se hvali kako je srpska nacionalistkinja i vjernica. Stoga je podržala zahtjev Srpske pravoslavne crkve da se s vrha Lovćena, jednog od najvažnijih simbola Crne Gore, makne mauzolej Petra II. Petrovića Njegoša i vrati pravoslavna kapelica. Unatoč impozantnim dimenzijama mauzoleja, Bratić kaže, kako za to danas ima dovoljno „tehnike i tehničkih mogućnosti“ te da mauzolej ne treba „da stoji tamo gdje stoji“. 

Vesna BratićSad već slavna izjava (SCREENSHOT: Facebook)

Kako pišu crnogorski mediji, čim je zasjela na mjesto izvršne direktorice „Ne damo Crnu Goru“, odmah je krenula u obračunavanje s neistomišljenicima te je protiv na desetke „običnih“ građana, ali i medija uputila kaznene prijave zbog njihovih statusa na Facebooku ili tekstova u kojima se na „nepriličan način“ spominje mitropolita Amfilohija ili Srpsku pravoslavnu crkvu. Sve to pod uvrnutim obrazloženjem da se na taj način bore protiv izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje „usmjerene protiv Mitropolije crnogorsko-primorske, Njegovog Preosveštenstva gospodina Amfilohija Radovića, sveštenstva, srpskog naroda i svih onih koji su direktno stali i dali jasnu podršku 'odbrani svetinja'“. „Uvrnutim“, s obzirom da je pokojni Amfilohije nadaleko poznat kao ratni huškač i da je upravo on bio najpoznatiji po govoru mržnje i širenju nacionalne i vjerske mržnje, prije svega prema Crnogorcima, Bošnjacima i Hrvatima.

Iako, među kazneno prijavljivanim ima onih koji na društvenim mrežama ostavljaju uistinu degutantne komentare, odvjetnik „Ne damo Crnu Goru“ tužio je, primjerice, i nepoznatu osobu koja se pojavila pred kamerom N1 televizije na Cetinju, predstavila se kao Bane, unuk narodnog heroja, i izjavila, citiramo, „barjačit niko neće četničkim zastavama“. Potom je „Bane“ za Amfilohija, iako ne spominjući njegovo ime, rekao „eno ga tamo jedan sa bradom, veliki zlotvor, to je jedini razlog zla u Crnoj Gori u posljednjih 30 godina…”. Ovo je, prema navodima u kaznenoj prijavi, za organizaciju „Ne damo Crnu Goru“ izazvalo „veliki osjećaj lične i nacionalne ugroženosti mitropolita Srpske crkve u Crnoj Gori“. Inače, dodajmo kako je Amfilohije više puta ponavljao: „Neću umrijeti, a da na vrh Lovćena ne vratim Crkvu Svetog Petra Cetinjskog“.

Lovćen - Njegošev mauzolej
Mauzolej namjesto crkve (FOTO: Lupiga.Com)

O razini komunikacije buduće ministrice obrazovnog i resora kulture ponajbolje govore njene izjave. Mediji su posebno „na nož“ dočekali njen Facebook status i komentare koje je uputila na račun hrvatskog novinara i kolumnista Borisa Dežulovića. Naime, njega je Bratić nazvala „ustaškim đubretom“ i „magarcem“. Dežulović ju je naljutio svojom kolumnom „Spasimo srpske svetinje“ objavljenoj u tjedniku Novosti početkom siječnja ove godine. 

„Sve kad bi spornim crnogorskim zakonom veličanstveni Ostrog i bio prepisan Đukanovićevoj mafijaškoj državi, sve i kad bi ga podgoričke vlasti prodale British Museumu u Londonu, ne bi čudesni Ostrog najebao gore nego što je najebao ovako, pod brigom i pažnjom rođene Srpske pravoslavne crkve“, poentirao je Dežulović u svom tekstu, a buduću ministricu je to poprilično uzrujalo pa se prepustila najnižim strastima.

Bratić je rođena u Trebinju, odrasla i školovala se u Bileći, a danas radi kao izvanredna profesorica na Filološkom fakultetu u Nikšiću. Krivokapić je predstavlja kao vrhunsku znanstvenicu, kompetentnu i stručnu za svoj resor, iako nije najjasnije na koji način jedna osoba može biti stručna i za kulturu i za znanost i za obrazovanje i za sport. Navodi se i kako je Bratić znanstvenica s referencama priznatima u svijetu, da bi se provjerom ustanovilo kako se nalazi na tek 386. mjestu zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore sa samo osam citata od 2003. godine do danas, dok prvi na toj listi imaju preko 10.000 citata. 

Zamjera joj se i nerazumijevanje ženskih prava, što je pokazala gostujući ovog mjeseca na okruglom stolu "Položaj žena u crnogorskom društvu" gdje je cijeli njen nastup ocijenjen kao narativ protkan pohvalama patrijarhatu i kritiziranju feminizma, uz stavove po kojima su žene zapravo same krive za svoju poziciju u društvu.

Ovog tjedna crnogorski PEN Centar, Dukljanska akademija nauka i umjetnosti te Fakultet za crnogorski jezik i književnost pokrenuli su peticiju koju je potpisalo preko 150 kulturnih i javnih djelatnika apelirajući na zastupnike u parlamentu da ne glasaju za predložene kandidate za vladu, a u tekstu peticije posebno se apostrofira Vesna Bratić. Peticiju od jučer mogu potpisati i svi zainteresirani koji se slažu s njenim sadržajem.

Crna Gora
U peticiji se tvrdi kako su fundamentalistički stavovi mandatara Krivokapića u suprotnosti s ustavom definiranim sekularizmom Crne Gore (FOTO: Lupiga.Com)

„Odabir kandidata za ministre iz samo jedne vjerske zajednice i od pripadnika samo jednoga naroda, izuzme li se dekorativno postavljenje čelnika Ure, ukazuju na to da će nova vlast potrijeti još jedan važan stub crnogorskoga društva – njen multikulturalizam. Brojni javni nastupi mandatara kao budućega nosioca najviše državne funkcije izvršne vlasti i njegovih kandidata za ministre upućuju na zaključak da će izborom nove vlade sve vrijednosti na kojima počiva savremena Crna Gora biti ugrožene“, piše u peticiji na Change.org

Ističe se kako najavljena „ekspertna vlada“ i prije nego što je izabrana pokazuje „besprimjerni šovinizam, jezik mržnje, negiranje tradicijske, kulturne i nacionalne posebnosti Crnogoraca, najbrojnije nacionalne zajednice u Crnoj Gori“. Kao činjenicu spominje se da je mandatara predložila Srpska pravoslavna crkva, kao i da je njen utjecaj na formiranje vlade vidljiv u odabiru kandidata za ministre, dok su, tvrdi se, fundamentalistički stavovi mandatara Krivokapića u suprotnosti s ustavom definiranim sekularizmom Crne Gore, apostrofirajući njegovu izjavu u kojoj kaže da odnose Srbije i Crne Gore vidi kao odnos dvaju srpskih država. 

„Odabir Vesne Bratić za novo ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta očigledno je bio motivisan njenim kleronacionalističkim stavovima, a ne stručnim i menadžerskim kvalifikacijama. Njeni rigidni šovinistički stavovi u saglasju su s njenim javnim deklarisanjem kao 'srpskoga nacionaliste' i 'četnika', ali takva shvatanja danas morala bi naići na jasnu društvenu osudu, umjesto što se s njima identifikuju profesori Univerziteta Crne Gore, potpisnici peticije u odbranu gospođe Bratić. Cijeli niz njenih skandaloznih izjava nespojivih s građanskim, sekularnim, antifašističkim i multikulturnim karakterom naše države, ukazuju na to da nije riječ o neopreznome kadriranju mandatara, već namjeri da se preko ministarstava u kojima se kreira obrazovna, kulturna i naučna politika uruše temelji crnogorske države, a Crnogorci kao narod obesprave i asimiluju“, stoji u peticiji gdje se zaključuje da je imenovanje ovakve osobe neviđeno poniženje za sve crnogorske građane.

„Skrećemo pažnju crnogorskoj javnosti na to da odgovornost za imenovanje osobe koja promoviše šovinizam, kulturrasizam i fundamentalizam ne može snositi samo mandatar koji je predložio, već sve političke grupacije i poslanici koji daju glas za izbor takve vlade i takvih ministara. Osobito se to odnosi na predstavnike GP Ura koji bi podrškom ovoj vladi pogazili sve principe zbog kojih su dobili povjerenje svojih birača. Pozivamo stoga crnogorske poslanike da bez obzira na političke i ideološke razlike uskrate povjerenje predloženoj vladi i time zaštite temeljne, ustavom definisane vrijednosti savremene Crne Gore“, apelira se na kraju peticije. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube