UOČI 70. GODIŠNJICE OSLOBOĐENJA ZAGREBA: Radanović predstavlja "Oslobođenje. Beograd, oktobar 1944."

Lupiga.Com

6. svibnja 2015.

UOČI 70. GODIŠNJICE OSLOBOĐENJA ZAGREBA: Radanović predstavlja "Oslobođenje. Beograd, oktobar 1944."

U sklopu tjedna u kojemu se obilježava 70. godišnjica oslobođenja Grada Zagreba povjesničar Milan Radanović predstavlja svoju knjigu "Oslobođenje. Beograd, oktobar 1944." u prostorijama Saveza antifašističkih boraca Hrvatske (SABH) u ulici Pavla Hatza 16 u 20 sati. U knjizi je ukazano na vojno-strateški značaj prodora Crvene armije na Balkan i u srednje Podunavlje kao i na značaj oslobođenja Beograda u kontekstu prerastanja Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije iz gerilske vojske u modernu oružanu silu sposobnu da izvodi krupne vojne operacije. Dan započinje tribinom o Narodnooslobodilačkoj borbi u 10 sati u Tribini Grada Zagreba u organizaciji SABH.

Knjiga "Oslobođenje. Beograd, oktobar 1944." autora Milana Radanovića, govori o historijskom značaju oslobađanja Beograda i poraza snaga njemačkog okupatora i kolaboracionista u Srbiji u jesen 1944. godine. Radanović detaljno rekonstruira ulične borbe u Beogradu, 14-20. oktobra 1944. godine, pri čemu je ukazao na mnoge detalje koji nisu bili dovoljno prepoznati u nekim prethodnim publikacijama na ovu temu, ali prikazuje i događaje koji su uslijedili nakon oslobođenja Beograda koje revizionistička historiografija imenuje zločinima oslobodilaca.

"Navedeni su primeri licitiranja višestruko uveličanim brojkama stradalih nakon oslobođenja, pri čemu se argumentovano osporavaju dosadašnje procene stradalih i iznose podaci koji osporavaju stereotip o strukturi stradalih, kao što se osporava viktimizacija stradalih saradnika okupatora", navodi se u najavi predstavljanja knjige, koja je dostupna i u besplatnom PDF izdanju. Na promociji u Zagrebu u sklopu proslave 70 godina oslobođenja Zagreba pored samog autora govorit će i povjesničari Jadran Boban i Josip Jagić o lokalnom ali i internacionalnom kontekstu NOB-a.


Trnjanski kresovi (FOTO: Mreža antifašistkinja Zagreba)

U sklopu tjedna obilježavanja 70. godina od oslobođenja Grada Zagreba od nacifašističke okupacije, u utorak su otvorene dvije izložbe. "UF13: Oslobođenje Zagreba, bilješke za rekonstrukciju" u produkciji BLOK-a i Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te izložba "Oslobođenje Zagreba" u holu Gradskog poglavarstva (Trg Stjepana Radića 1), čiju organizaciju potpisuje Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba (ZUABA).

Sutra započinje program u sklopu Kartografije otpora u organizaciji Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe, a sve kao uvod u centralnu feštu na nasipu ispred Močvare, Trnjanske kresove, u organizaciji Mreže antifašistkinja Zagreba.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Znaci.net