SAD JE PRAVI TRENUTAK: Prikažite „Gazdu“ na HRT-u!

I.F.

16. ožujka 2017.

SAD JE PRAVI TRENUTAK: Prikažite „Gazdu“ na HRT-u!

Pet sindikata i pet organizacija civilnog društva danas je uputilo zahtjev Programskom vijeću i Glavnom ravnatelju Hrvatske radiotelevizije u kojem objašnjavaju zašto je pravi trenutak za objavu dokumentarnog filma „Gazda“ na javnoj televiziji.

„Dokumentarni film 'Gazda' kroz informativan i relevantan istraživački rad obrađuje društvene i političke procese tranzicije i privatizacije te poslovanje najveće hrvatske korporacije. Budući da navedeni procesi i danas snažno utječu na živote i sudbine građanki i građana Hrvatske, ovaj film predstavlja iznimno važan dokument čije je prikazivanje nedvojbeno u javnom interesu, stoga smatramo kako je obaveza javne televizije prikazati film u terminu koji će omogućiti da bude vidljiv najširoj javnosti u Republici Hrvatskoj, sukladno pravilima HRT-a“, navode Hrvatska udruga radničkih sindikata, Nezavisni cestarski sindikat, Sindikat Nova solidarnost, Sindikat Preporod, TEHNOS – Strukovni sindikat radnika u HEP-u, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), GONG, Pravo na grad, Savez udruga Klubtura i Zelena akcija.

FILM O DINASTIJI TODORIĆ: Kako se u Hrvatskoj postaje gazda

IZ KNJIGE “GAZDA”: Kako je Ivica osvetio oca

STRAH OD GAZDE: Jutarnji list uklonio tekst u kojem se spominje film o Ivici Todoriću

Film Darija Juričana, „Gazda“, imao je svoju premijeru na prošlogodišnjem Motovunu, a nakon što je ovo jeseni najveći kinoprikazivač u hrvatskoj odbio prikazati ovaj film u svojim kinima, ekipa okupljena oko „Gazde“ krenula je u „gerilske“ projekcije - s malim projektorom obilazili su cijelu zemlju gdje god bi se okupilo najmanje 20 ljudi zainteresiranih za gledanje filma. 

Ivica Todorić
Hoće li HRT prepoznati pravi trenutak i objaviti film koji se zasigurno neće svidjeti najvećem oglašivaču u zemlji? (FOTO: Gazda)

Juričanova ambicija bila je otkriti kako se u Hrvatskoj može postati gazda, kroz priču o svom ocu, koji je 40 godina radio u Unikonzumu te o Ivici Todoriću, vlasniku Agrokora. Tijekom 72 minute filma o tome se dobiva prilično jasan dojam. S obzirom na recentna događanja u Agrokoru koja posljednjih dana pune domaće, ali i strane medije, interes javnosti za ovaj film zasigurno je velik.

„Polazeći od pretpostavke da je u obavljanju svoje djelatnosti Hrvatska radiotelevizija neovisna o svakom političkom utjecaju i komercijalnom interesu, kako je istaknuto u čl. 1. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, i uvažavajući programska načela HRT-a koja nalažu trajno, istinito, cjelovito, nepristrano i pravodobno informiranje javnosti o činjenica, događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu od javnog interesa (čl. 7. Zakona o HRT-u), očekujemo pozitivno rješavanje ovog zahtjeva“, zaključuje se u priopćenju pet sindikata i pet organizacija civilnog društva, a hoće li HRT prepoznati pravi trenutak i objaviti film koji se zasigurno neće svidjeti najvećem oglašivaču u zemlji, pokazat će vrijeme.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Gazda