PROTIV HNB-A i VLADE: Na prosvjedu udruge Franak desetak tisuća nezadovoljnih, Glogoški zaplakao

Hina

25. travnja 2015.

PROTIV HNB-A i VLADE: Na prosvjedu udruge Franak desetak tisuća nezadovoljnih, Glogoški zaplakao

U višesatnom prosvjedu u organizaciji udruge Franak u Zagrebu je po procjenama policije u subotu sudjelovalo između osam i deset tisuća građana, a prosvjed je završen ispred Vlade i Hrvatske narodne banke (HNB), gdje su prosvjednici još jednom zatražili ostavku guvernera Borisa Vujčića, a Vladi poručili da počne štititi interese svojih građana. "Stop pljačkama", "Ostavka Vujčiću" i "Ropstvo", orilo se ispred zgrade HNB-a, kamo je nakon uvoda na Trgu Franje Tuđmana otišao najveći broj prosvjednika. Prosvjednici su se u Zagrebu okupljali od jutarnjih sati, a autobusima su pristizali iz svih krajeva Hrvatske - Zadra, Pule, Istre, Slavonije, Koprivnice, Rijeke i Bjelovara, a podršku su dobili i iz susjednih zemalja, Slovenije, Srbije i BiH.

S Trga Franje Tuđmana, u podne su u povorci krenuli prema Trgu bana Jelačića, gdje ih je među brojnim građanima dočekao i predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški, zajedno s prosvjednicima iz Savske 66, koji su povorku dočekali vrlo emotivno, Glogoški je čak i zaplakao.

"Hrvatski branitelji dali su svoje živote, mnogi dijelove svoga tijela, svoje zdravlje, sigurno ne da bi imali ovakvu Hrvatsku", rekao je novinarima Glogoški, koji je zadovoljan brojem prosvjednika. Zadovoljan je i što su brojni prosvjednici prilazili braniteljima i pozdravljali ih, a tumači kako je na današnjem okupljanju pokazano zajedništvo koje Hrvatskoj treba.

"Vidimo da od Vlade Republike Hrvatske i od čelnih ljudi nema razumijevanja ni za njih, kao ni za nas. Vlada Republike Hrvatske, sve institucije ove države, odgovorne su za sve ono što se događa u hrvatskom društvu, pa tako i za ove ljude. Zato idemo svi zajedno do pobjede, da pokažemo onima koji su na čelu institucija da moraju imati odgovornost prema hrvatskom narodu", poručio je Glogoški.

Ispred zgrade HNB-a, okupljenima se ponovno obratio Ivan Kontrec iz Udruge Franak. U više je navrata za probleme sa švicarskim frankom optužio monetarnu vlast, nazivajući HNB "mjenjačnicom koja preprodaje strani novac po visokim kamatama". "Rizična smo država, imaju hipoteke, jamce, jel' im trebaju još i naši bubrezi", upitao je Kontrec.

HNB je optužio da štiti banke te zaključio kako je Hrvatska "po pravima potrošača afrička kolonija".

Kontreca vesele posljednje oštre izjave ministra financija Borisa Lalovca na račun banaka, no poručio je kako je vrijeme da se nešto napravi.

Okupljenima na Trgu sv. Marka obratio se koordinator udruge Franak Damir Šlogar, koji je vladajuće pozvao da "napokon počnu djelovati u interesu građana, a ne protiv svojeg naroda".

Ustvrdio je da banke u stranom vlasništvu čine izravnu štetu Hrvatskoj izvlačenjem milijardi kuna u matične banke u inozemstvu, bez ijedne kune poreza. "Vrijeme je da se konačno stane na kraj bezakonju i nepravdi te da se odgovorni i banke napokon kazne za ono što nam čine. Nećemo odustati, dosta je", poručio je Šlogar.

Kazao je i kako vladajući nemaju dovoljno volje ni odlučnosti da riješe probleme svojih građana, poručio im je da će još jače djelovati sve dok ne nestane nepravda, pljačka i lihvarenje zbog kojeg je Udruga Franak osnovana.

Božo Ivošević iz Udruge Franak uvjeren je, pak, kako Vlada ima instrumenata da riješi pljačku, ali kako nije upotrijebila ni jedan mehanizam da bi zaštitila građane. "Čija ste vi vlada – vlada hrvatskog naroda ili vlada koju su postavili i nadziru bankari", upitao je.

Ivošević je Vladi poručio da se probudi, da prestane zabijati glavu u pijesak i da zaustavi pljačku, jer se problem neće riješiti sam te obećao kako će se prosvjednici vratiti.

Na prosvjedu pred Vladom uzvikivalo se, "Bando lopovska", "lihvari", "lopovi", "dosta je".

Prosvjednici su se oko 15 sati i s Trga sv. Marka i ispred HNB-a, uz policijsku pratnju, počeli vraćati na početnu točku, prema Trgu Franje Tuđmana.

Lupiga.Com via Hina

Naslovna fotografija: Hina