PRAZNIK RADA U HRVATSKOJ: U Sisku 2 tisuće prosvjednika, u Zagrebu 60 tisuća porcija graha

Hina/ Lupiga.com

1. svibnja 2015.

PRAZNIK RADA U HRVATSKOJ: U Sisku 2 tisuće prosvjednika, u Zagrebu 60 tisuća porcija graha

S prosvjednog skupa "Za spas industrije i radnih mjesta", održanog na Praznik rada u Sisku, devastiranom simbolu hrvatske industrije, čelnici pet sindikalnih središnjica pozvali su vlasti da spase ono što je od industrije ostalo, a sindikalni predstavnici Rafinerije Sisak i kutinske Petrokemije upozorili da i tim dvjema tvrtkama prijeti propast.

Na prosvjedu gdje se okupilo tek 2000 ljudi, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever poručio je da se moraju obraniti radna mjesta i preostala industrija i zaustaviti gaženje radničkih prava i uskrata primanja. "Prosvjed održavamo u Sisku, u kojem je nekada radilo više desetaka tisuća radnika, a danas je ovdje pustoš, ali situacija je jednako teška u cijeloj Hrvatskoj", kazao je Sever.

Na prosvjed u Sisak pristigli su autobusima iz Bjelovara, Zagreba, Krapine, Slavonskoga Broda, Daruvara, Kutine i drugih mjesta, a priključili su im se sindikalci iz Zagreba.

Prosvjednici su pripremili tradicionalne rekvizite - zviždaljke, trube, megafone te transparente, na kojima se moglo pročitati: "Dosta javno - privatnog pljačkanja", "Društvo iznad kapitala", Ne damo Rafineriju, ne damo Sisak", "Ustani roblje, diži se", "Tajkunima profit, narodu glad", "Otpor je naša budućnost".

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš rekao je kako Vlada nema socijalnu osjetljivost te da Hrvatskom upravljaju velike korporacije uništavajući hrvatsku proizvodnju kako bi mogli prodavati svoju robu.

Miroslav Brajenović iz Sindikata naftnoga gospodarstva je rekao kako je nakon neuspjele privatizacije vihor devastacije zahvatio Sisak. Zbog prijetnje da će propasti i jedine dvije preostale tvrtke, pozvao je na njihovu hitnu modernizaciju.

"Mislio sam da sam najveći strah doživio u ratu, ali vjerujte mi, još je veći strah od privatizacije Petrokemije. Međutim, danas je grijeh biti protiv privatizacije. Zato se za svoje zahtjeve možemo izboriti samo akcijom", rekao je Željko Klaus, povjerenik toga sindikata u Petrokemiji.

Splićani, koji su Praznik rada obilježili u splitskoj park šumi Marjan, na poziv sindikalnih predstavnika zviždali su liberalnom kapitalizmu, a pljeskom su podržali sindikalni prosvjed u Sisku kojim su vlasti pozvane da sačuvaju preostalu industriju.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata Vedran Dragičević u svojem je govoru pozvao nazočne na zviždanje. "Ja bih želio da u ovom trenutku izviždimo liberalni kapitalizam, koji uporno vlada Hrvatskom i debelo ulazi u naša poduzeća i u naše živote - molim jedan zvižduk", rekao je Dragičević okupljenima, na što su se oni odazvali zvižducima.

"Isto tako želim da zazviždite bankama i onima koji su nas porobili, koji nam ne daju živjeti, raditi i otvarati nove tvornice", rekao je Dragičević.

Nakon Dragičevića nazočnima se obratio splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, istaknuvši kako Dragičević nije rekao da "treba zviždati i nama političarima", no nazočni su na to zazviždali. 

U zagrebačkom parku Maksimir održano je tradicionalno prvomajsko okupljanje. Kao i u prošlim godinama, naglasak je bio na jedenju graha. Gradske vlasti predvođene Milanom Bandićem najavile su 60 tisuća porcija graha, ističući kako očekuju između 40 i 50 tisuća ljudi. 
Lupiga.com
Naslovna fotografija: Hina/ Dario Grzelj