PODELJENA ZEMLJA: Poslednja pobeda Aleksandra Vučića

Lupiga.Com

4. travnja 2017.

PODELJENA ZEMLJA: Poslednja pobeda Aleksandra Vučića

„S gotovo dva milijuna glasova osvojenih na izborima i pobjedom u prvom krugu, Aleksandar Vučić je najvjerojatnije dosegao plafon vlastite popularnosti. Pobijedio je uvjerljivo, ali ipak, osvojio je manje glasova nego ikad do sad“, piše Jovana Gligorijević za Forum.tm, objašnjavajući kako se iza Vučiča, na drugom mjestu smjestio Saša Janković, koji je po svim prilikama skupio oko 15 posto glasova.

„Od samih rezultata dvojice prvoplasiranih, mnogo je interesantnije ono što se desilo na dnu tabele. Vojislav Šešelj je pao na najniže moguće grane sa svega 4,5 odsto glasova. Uprkos Vučićevoj pobedi, taoci devedesetih teško mogu da sakriju radost zbog propasti vojvode Šešelja. Postoji i teorija da je namerno vodio traljavu kampanju, kako bi prepustio glasove Vučiću, ali opet, posle ovako lošeg rezultata, teško da će se u skorije vreme pojaviti na bilo kojoj televiziji da lupeta kako bi odlikovao ubice Zorana Đinđića i slično. Vojvoda je po povratku iz Haga utihnuo kad je reč o, za njega tipičnim, izlivima nacionalne i verske mržnje, pa smo se bar od toga odmorili, ali je našao neke druge ubice i zločince da im se divi. U svakom slučaju – zbogom, Šešelju“, komentira Gligorijević, koja kao političke pokojnike s ovih izbora navodi i Boška Obradovića, kandidata radikalnih Dveri te ekstremno desnog Miroslava Parovića. Prvi je, naime, osvojio 2,3 posto glasova, a drugi tek 0,3 posto.

Vuk Jeremić je, zaključuje se u tekstu, ipak najveći tragičar ovih izbora, jer je jedini oporbeni kandidat koji je imao ozbiljna materijalna sredstva za financiranje predizborne kampanje, ali je osvojio tek 5,8 posto glasova.

Izbori Srbija
Činjenica da je Ljubiša Beli Preletačević osvojio gotovo deset posto glasova nešto je nad čime se treba zamisliti cijeli politički establišment u Srbiji (FOTO: Hina)

„Kandidat koji je najviše iznenadio ostvarenim rezultatom jeste imaginarni lik – Ljubiša Beli Preletačević, iza kog zapravo stoji 25-godišnji Luka Maksimović iz Mladenovca. Osvojio je 9,5 odsto glasova, a kampanja mu se svodila isključivo na sprdnju: jahao je belog konja, nosio debele vunene čarape i davao iskrena obećanja biračima, kao npr: 'Ja ću da kradem jer mi političari krademo, ali ja ću i vama da dajem.' Slogani su mu bili 'Samo jako' i 'Sirotinja uzvraća udarac'. Kandidatura Belog bila je čista sprdnja, pa je tema za razmišljanje to što je gotovo deset odsto birača u Srbiji jedva dočekalo da glasa za antipolitiku“, piše Gligorijević koja smatra kako je ta činjenica nešto nad čime se treba zamisliti cijeli politički establišment u Srbiji

Osim toga, primjećuje, u Mladenovcu, gdje su na prošlogodišnjim lokalnim izborima, Beli i njegov pokret „Sarmu probo nisi“ osvojili nevjerojatnih 30 posto glasova, ova ekipa radi ozbiljan posao, kontrolirajući rad lokalne vlasti i na razne načine sprječavaju malverzacije na lokalnom nivou.

„Dva dana nakon izbora, Srbija je po ko zna koji put – podeljena zemlja. Razlog podele nije Vučićeva pobeda, već rekordno mala izlaznost od svega 54 odsto, što je manje nego na vanrednim parlamentarnim izborima 2016, pa i 2014, ali manje i od izlaznosti za predsedničke izbore 2012. U ovom trenutku srpsko društvo deli se na apstinente i na one koji su ove izbore doživeli kao sudbonosne, bilo kao šansu za rušenje Vučića, ili pak, kao priliku da neki opozicioni kandidat uđe u drugi krug i time postane osovina oko koje bi se okupila revitalizovana opozicija. U ove potonje, koji su priželjkivali oporavak opozicije, spada i potpisnica ovog teksta“, stoji u tekstu, u kojem se autorica osvrće i na jučerašnje prosvjede ispred Skupštine Srbije gdje se okupilo nekoliko tisuća mladih organiziranih preko Facebooka, napravivši prosvjednu kolonu kojoj su se građani spontano priključivali. 

Protest Beograd
Mladi su se nakon objave nepotpunih rezultata organizirali preko Facebooka (FOTO: N1)

Gligorijević piše i kako je monitoring medija pokazao da je Aleksandar Vučić po broju sekundi u televizijskim programima svih TV kuća s nacionalnom frekvencijom bio zastupljen prosječno 3.000 puta više od svojih protukandidata

„Zaposleni u javnim preduzećima, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama pod pretnjom otkaza morali su da pred izbore potpišu kandidaturu jedinog vođe. O tome ima bezbroj svedočanstava, a od njih nije samo traženo da se potpišu, već i da obezbede između 10 i 30 glasova za Vučića. Nisu pošteđeni ni radnici privatnih firmi čiji su vlasnici bliski režimu – o tome su procureli dokazi iz saobraćajnog preduzeća 'Lasta' i Industrije mesa 'Matijević'. Naprednjačke crne trojke kružile su po Srbiji, zvonile na svaka vrata i propitivale ljude da li će glasati za Vučića“, pojašnjava predizborne akcije Gligorijević pa navodi i neke primjere.

Naime, koncert Vlade Georgieva koji je podržao Sašu Jankovića zabranjen je u Smederevu, a slično se dogodilo i bendu Dža ili bu koji ima pjesmu „Diktatore“. Njima je otkazan nastup u jednom beogradskom klubu.

„Vučićeva pobeda obezbeđena je unapred, perfidno i surovo, tako da ovi izbori nikako nisu bili pošteni“, tvrdi autorica u tekstu u kojem zaključuje kako je rezultat Saše Jankovića nada da je stvorena jedna nova snaga na političkoj sceni Srbije.

Cijeli tekst možete pročitati na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina