NIJE DA NIJE: "Pedere u logore" jest govor mržnje

Crol.hr

8. listopada 2015.

NIJE DA NIJE: "Pedere u logore" jest govor mržnje

Nakon što je Zagreb Pride uputio Glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu otvoreno pismo, Županijsko državno odvjetništvo naložilo je nastavak postupanja u predmetu kaznene prijave protiv Hrvoja Šarića zbog govora mržnje na Facebook stranici Zagreb Pridea.

Podsjećamo, kaznenu prijavu je podigla udruga Zagreb Pridea nakon što je Šarić napisao na njihovoj stranici "Pedere u logore :D". Općinsko državno odvjetništvo kaznenu prijavu je odbacilo uz pojašnjenje da je Šarić poruku "ostavio pod utjecajem psihologije mase".

Nakon javne kritike i otvorenog pisma, Državno odvjetništvo je objavilo priopćenje u kojem stoji da je "Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu; sukladno članku 20. Poslovnika državnog odvjetništva i članku 56. Zakona o državnom odvjetništvu provelo nadzor rada u navedenom predmetu i naložilo Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu nastavak postupanja u predmetu". 

Zagreb Pride u otvorenom pismu od Državnog odvjetništva traži i da izda svojim odvjetnicima obavezni naputak o primjeni kaznenog prava u predmetima koji se tiču govora mržnje i drugih zločina iz mržnje te obavezni naputak o primjeni kaznenog prava u predmetima koji se tiču govora mržnje i drugih zločina iz mržnje.

Lupiga.Com via Crol.hr

Naslovna fotografija: flickr.com