LJEVLJA BIH: Združena navodna ljevica

Emir Imamović Pirke/Novosti

11. listopada 2015.

LJEVLJA BIH: Združena navodna ljevica

"Predsjednik SDP-a BiH najavio ujedinjenje ljevice u toj zemlji: Osim što nisu u stanju ponuditi kvalitetna rješenja međuetničkih, izuzetno problematičnih odnosa, i SDP i Demokratska fronta imaju potpuno zastarjeli pristup ekonomskom uređenju.

Nermin Nikšić, nedavno i prvi put glasovima svih članova stranke izabran predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, najavio je ujedinjenje ljevice u toj zemlji. Istina, etapno. "Prvi cilj koji moramo ostvariti je jedinstveni nastup svih stranaka lijevog političkog spektra na lokalnim izborima 2016. godine", rekao je bivši premijer Federacije na postizbornom Kongresu održanom početkom mjeseca. Podršku mu je u roku odmah dao nekadašnji SDP-ov član državnog Predsjedništva, a danas čelnik druge, daleko uspješnije socijaldemokratske stranke, Demokratske fronte, Željko Komšić: "Čini mi se da BiH u ovom poslijeratnom razdoblju nikada nije bila bliža tome da se definitivno podijeli. I na nama i na vama je odgovornost da to zaustavimo."

O ujedinjenju ljevice u BiH se govori, valjda, otkako se ista ta ljevica razjedinila, a najozbiljnija rasprava do sada vođena je krajem zime u Mostaru, na javnoj tribini u organizaciji portala Tačno.net, gdje se nekom neupućenom, kakvom zalutalom promatraču, slučajnom prolazniku netom probuđenom iz duge i duboke kome, moglo učiniti da je u BiH postojanje dvije, tri, pet, nekoliko već socijaldemokratskih stranaka nametnuto zajedno sa ostalim naopakim rješenjima skupljenim u Dejtonski mirovni sporazum. Tek je tadašnji privremeni lider SDP-a, dakle Nikšić, onako usput, primijetio da ta takozvana ljevica ima nekih nesporazuma sa stvarnošću: 'Ne volim pričati u tim kategorijama, ali to je činjenica. Stranke ljevice moraju se otvoriti prema područjima na kojima živi većinsko hrvatsko stanovništvo i prema Republici Srpskoj'."

Ostatak teksta pročitajte u Novostima.

 

 

Lupiga.Com via Novosti

Naslovna fotografija:Wikimedia Commons/Brian Eager