KAZNA ZBOG GOVORA MRŽNJE: Z1 gubi koncesiju na tri dana

Hina

22. siječnja 2016.

KAZNA ZBOG GOVORA MRŽNJE: Z1 gubi koncesiju na tri dana

Vijeće za elektroničke medije je na sjednici održanoj u petak jednoglasno donijelo odluku o privremenom oduzimanju koncesije Z1 televiziji na tri dana zbog emitiranja emisije Markov trg koju je urednik i voditelj Marko Jurič odjavio porukom svima koji šeću Cvjetnim trgom da budu oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju četnički vikari.

IZABRANE MISLI MARKA JURIČA: Litanije jednog huškača

Privremeno oduzimanje koncesije Z1 televiziji započinje 26. siječnja u ponoć, odlučilo je Vijeće, koje je tog nakladnika odlučilo kazniti zbog kršenja  Zakona o elektroničkim medijima.

Vijeće je  temeljem redovitog nadzora nad radom nakladnika i zaprimljenih mnogobrojnih pritužbi građana utvrdilo da je emisiju „Markov trg“, emitiranu 19. siječnja, voditelj odjavio riječima koje su u suprotnosti s člankom kojim je, uz ostalo propisano da u medijskim uslugama nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla.

Vijeće prema zakonu može privremeno ili trajno oduzeti koncesije ako utvrdi da pružatelj medijske usluge objavljuje audiovizualne ili radijske programe suprotno zakonu.

To tijelo odlučilo je također da će spis predmeta proslijediti Državnom odvjetništvu na postupanje.

Vijeće za elektroničke medije pozvalo je medije i novinare da svoj posao obavljaju odgovorno i profesionalno u skladu sa etičkim standardima novinarstva, svjesni svog društvenog utjecaja, te da potiču razvoj i širenje tolerancije.

Jurič je spornu emisiju odjavio riječima: 'Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama pazi oštar četnik u blizini'.

Lupiga.Com via Hina

Naslovna fotografija: Lupiga.Com