GBH: Punk velikani stižu u Zagreb

A.B.

10. prosinca 2017.

GBH: Punk velikani stižu u Zagreb

Prije pet godina svoja je vrata po prvi puta otvorio zagrebački Vintage Industrial i u tako malo vremena do danas ostavio itekakav trag, ponajviše odličnim odabirom izviđača koji su imali priliku nastupati u tom klubu. Stoga ne čudi da će i peti rođendan Vintage Industrial proslaviti s nekoliko odličnih koncerata. Svaki dan sljedeći tjedan, od 12. do 16. prosinca, u Vintageu će biti dobra svirka.

Rođendanska priča počinje s Lupiginim favoritima – britanskim punkerima GBH, koji su počeli „prašiti“ još u zlatno doba punka, sedamdesetih godina prošlog stoljeća, što ih svrstava među najdugovječnije punk bendove. Od tada do danas izdali su 12 albuma, a u Zagreb u utorak, 12. prosinca, dolaze kako bi promovirali svoje posljednje izdanje „Momentum“. Radi se o vrlo friškom materijalu, s obzirom da je u prodaju stigao prije nepunih mjesec dana, a krasi ga prepoznatljiv GBH-ovski žestoki zvuk.

„Kroz godine GBH izdaju cijeli niz albuma, pune dvorane po cijelom svijetu, pjevač Colin postaje ikona punk scene, a njihov logo se nalazi na gotovo svakoj kožnoj jakni punkera širom svijeta. Zahvaljujući svojoj beskompromisnosti i originalnosti postaju jedan od najvećih punk rock bendova druge generacije uz The Exploited, Dead Kennedys, UK Subs i Discharge“, riječi su kojima svoje goste opisuju u Vintageu, gdje dodaju i kako neki metal bendovi, poput Metallice, Slayera i Sepulture, navode GBH kao svoje uzore. Zanimljivo i sam GBH sredinom svoje karijere eksperimentirao je s metalom, ali se ipak vratio svom starom punk/hard core zvuku.

Vrijedi primijetiti i kako je GBH u Zagrebu čest gost. Prvi put nastupili su u doba svoje najveće popularnosti, kada je i objavljen njihov možda i najbolji album „No need to panic“, 1987. godine u kultnom Kulušiću. Ponovno su se vratili u OTV dom 1999. godine, a godinu dana kasnije svirali su i u Tvornici. Potom su napravili malo dulju pauzu te se u grad pod Medvednicom vratili tek 2009. godine, a prije tri godine prvi put su se upoznali i s Vintageom. Za ovaj koncert punk legendi cijena ulaznica u pretprodaji iznosi 65 kuna, dok je na dan koncerta 80 kuna. 

GBH
Bend osamdesetih (FOTO: Facebook)

GBH je osnovan 1978. godine u Birminghamu koji je u to vrijeme imao poprilično jaku scenu, te iznjedrio bendove kao što su Misspent Youth ili The Killjoys. Prvi album, „City Baby Attacked By Rats“, objavljuju 1982. godine i s njime odmah dolaze na visoko 17 mjesto UK chartsa. Za razliku od brojnih „živih“ punk bendova, GBH gotovo u potpunosti sačinjava stara ekipa. Još od 1978. godine zajedno se drže pjevač Colin Abrahall, vjerojatno najprepoznatljiviji član benda, gitarist Colin "Jock" Blyth i basist Ross Lomas, koji je u bend stigao samo nekoliko mjeseci nakon njegovog osnutka.

Rođendanski tulum Vintagea nastavlja se već u srijedu nastupom beogradskog repera Smoke Mardeljano, a u četvrtak stižu Letu štuke, koje su nedavno izbacile novi singl, a uskoro slijedi i cijeli album. Petak je rezerviran za „Veliku rođendansku redaljku“ tijekom koje će, uz cijenu ulaznica od samo 25 kuna, nastupiti Debeli Precjednik, Muscle Tribe Of Danger And Excellance, Killed A Fox, Them Moose Rush i Brain Production. Rođendanski koncertni niz zaključuje besplatna proslava gdje „Deda časti“ i gdje će nastupiti klupski rođendanski rezident bend Vintage RockForces te DJ Frajman koji će ploviti glazbenom poviješću do ranih jutarnjih sati.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook