FILM XX – ŽENSKI FILMSKI NARATIVI U KIC-u: Carole Roussopoulos & Delphine Seyrig

I.F.

4. travnja 2019.

FILM XX – ŽENSKI FILMSKI NARATIVI U KIC-u: Carole Roussopoulos & Delphine Seyrig

Zagrebački Kulturno informativni centar (KIC) pokrenuo je program prigodno nazvan "Film XX – Ženski filmski narativi". Kako je najavljeno program se sastoji od nekoliko tematskih ciklusa, a sam fokus stavit će na reprezentativne redateljice koje su i dalje rijetka pojava u, kako kažu, patrijarhalnom i falogocentričnom svijetu filma.

Prvo izdanje ovog programa održat će se od 5. do 7. travnja i bit će posvećeno feminističkom video-kolektivu Les Insoumuses koji su u Francuskoj 1975. godine osnovale redateljica Carole Roussopoulos, glumica Delphine Seyrig i prevoditeljica Ioana Wieder.

"Nakon svjetske premijere u sklopu Berlinale Foruma u KIC-u će se u petak, 5. travnja, u 19 sati održati hrvatska premijera dokumentarnog filma 'Delphine i Carole' iz 2019. godine, Callisto Mc Nulty, koji prati susret između mitske francuske glumice Delphine Seyrig i francusko-švicarske video-pionirke Carole Roussopoulos. U sklopu programa prikazat će se i nekoliko reprezentativnih uradaka video-kolektiva Les Insoumuses koji su fokusirani na reprezentaciju žena u medijima, te njihova radna i reproduktivna prava", najavljuju iz KIC-a. Radi se o uradcima "Maso i Miso idu na jedrenje", "S.C.U.M. manifest" i "Budi lijepa i šuti!".

Za ovu priliku u KIC-u će ugostiti mladu francusku redateljicu i spisateljicu Callisto Mc Nulty, skupa s njenim već spomenutim filmom "Delphine i Carole", a zanimljivo je spomenuti kako je Callisto Mc Nulty unuka iste one Carole Roussopoulos koja je pokrenula video-kolektiv Les Insoumuses.

"Kroz portret ovih dviju neustrašivih suradnica i njihova subverzivna, militantnog korištenja videa i filma 'Delphine i Carole', Mc Nulty pomno bilježi period 'začaranog' feminizma 1970-ih ili 'fairynism' koji karakteriziraju zajedljivi, sarkastični humor kao oružje za uništenje patrijarhata, razigrani radikalizam i kreativna energija. Kombinirajući povijesno, političko i osobno autorica također stupa u dijalog sa svojom bakom Carole Roussopoulos te nastavlja njezin, posljednji nedovršeni projekt koji je inicirala nedugo prije svoje smrti 2009. godine", stoji u najavi programa "Film XX – Ženski filmski narativi", uz objašnjenje kako je Roussopoulos namjeravala snimiti arhivski dokumentarac o svojoj prijateljici Delphine Seyrig s kojom je pokrenula video-kolektiv.

Naime, iza Carole Roussopoulos ostale su detaljne bilješke u kojima je pojašnjeno da je snimanjem filma o Delphine Seyrig željela odati poštovanje toj "pobunjenoj muzi" i pokazati važnost njenog feminističkog angažmana. Inače, ime video-kolektiva Les Insoumuses je zapravo neologizam koji kombinira riječi "muza" i "pobunjena", odnosno "neposlušna".

Stoga je Callisto Mc Nulty krenula tim putem te filmom "Delphine i Carole" slijedi viziju svoje bake, uz kombinaciju dostupnih arhivskih snimki, isječaka iz njihovih filmova i video-uradaka, ali i fotografije te postojeće intervjue sa sugovornicama poput Simone de Beauvoir, Kate Millett, Marguerite Duras i Chantal Akerman.

Detaljan raspored projekcija možete provjerite na internetskoj stranici KIC-a

Lupiga.com

Naslovna fotografija: press