BIROKRATSKO LUDILO: Kako su prvašićima zagorčali polazak u školu

Lupiga.Com

12. lipnja 2015.

BIROKRATSKO LUDILO: Kako su prvašićima zagorčali polazak u školu

„Dok mnogi roditelji u Hrvatskoj s nestrpljenjem iščekuju da njihovi upravo upisani prvašići na jesen sjednu u školske klupe, petnaestak obitelji iz zagrebačkog naselja Veliko Polje ostalo je šokirano kada su shvatili da će zbog besmislenih prepucavanja gradova Zagreba i Velike Gorice njihova djeca doslovno završiti na ulici. Za dvadeset i dvoje djece osnovna škola u koju idu osigurat će produljeni boravak, a 15 šestogodišnjaka nakon nastave izbacit će na cestu - jer žive s pogrešne strane Velikopoljske ulice“, piše T-portal

Naime, škola u Velikoj Mlaki u koju su djeca upisana administrativno pripada Velikoj Gorici, a taj je grad osigurao nastavnika koji će ostati s prvašićima do pet sati poslijepodne, kada im se roditelji vrate s posla. Osigurano je to samo za djecu s područja koje potpada Velikoj Gorici, no djeca koja su iz Velikog Polja, kojeg samo druga strana ulice dijeli od Velike Mlake, nisu te sreće. Njihove kuće teritorijalno spadaju pod Grad Zagreb, koji ne želi platiti nastavnika, dok pravila ne dopuštaju roditeljima da sami plate učitelja. Iako su prethodno roditelje uvjeravali da neće imati ovakvih problema, o razvoju situacije obaviješteni su tek krajem prošlog tjedna, prekasno da bi djecu prebacili u neku od zagrebačkih škola. 

„Očajna sam i ne znam što da radim. Slutila sam da bi se ovako nešto moglo dogoditi i tražila sam da upišem dijete u neku od škola u Novom Zagrebu, čiji je dio i Veliko Polje. Ali rečeno nam je da je naše upisno područje Osnovna škola Velika Mlaka i da se moramo upisati u nju“, rekla je za T-portal majka jednog prvašića, koja se našla uz nezavidnoj situaciji, jer davanje cijele plaće nekome da joj čuva dijete nakon škole drži besmislenim. 

Ukoliko se gradovi ne dogovore i omoguće svoj djeci koja će dijeliti školske klupe da borave u školi dok im majke i očevi ne završe s poslom, ogorčeni roditelji spremaju se podići tužbu zbog diskriminacije.

Cijeli tekst pročitajte na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Novilist.hr