AKCIJA PRED USTAVNIM SUDOM: Nećemo natrag na ilegalni pobačaj!

H.Š.

28. prosinca 2015.

AKCIJA PRED USTAVNIM SUDOM: Nećemo natrag na ilegalni pobačaj!

Povodom informacije da je Ustavni sud spreman za raspravu po prijedlogu za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodu odlučivanja o rađanju djece iz 1978. godine kojega je još 1991. godine podnio Hrvatski pokret za život i obitelj, Ženska mreža Hrvatske najavljuje prosvjednu akciju za sutra, 29. prosinca u 11 i 55 sati, na zagrebačkom Trgu Svetog Marka.

Iz Ženske mreže priopćeno je kako očekuju da Ustavni sud neće prihvatiti prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti zakona koji ženama omogućuje pobačaj i traži da Ustavni sud izradi posebno izvješće o sukladnosti ugovora Hrvatske i Svete stolice s Ustavom RH.

U pismu predsjednici i članovima podsjećaju da je taj zakon utemeljen na odredbama UN-ove "Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije žena" i navode kako Odbor Konvencije u preporukama izražava zabrinutost zbog utjecaja religije na sekularni karakter države i njezine zakone. Ženska mreža ističe kako se nada da će Ustavni sud prilikom odlučivanja uzeti u obzir i Rezoluciju Vijeća Evrope "Žene i religije u Europi" i neće dozvoliti da zahtjevi za zabranu prava na pobačaj, koji dolaze iz redova Katoličke crkve, utječu na ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Markov trg
Iz Ženske mreže Hrvatske pozivaju sve da sutra dođu na Markov trg (FOTO: Lupiga.Com)

"Očekujemo da Ustavni sud neće prihvatiti prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodu odlučivanja o rađanju djece s Ustavom jer je člankom 3 Ustava jednakost, ravnopravnost spolova i poštivanje ljudskih prava proglašeno najvišim vrednotama ustavnog poretka Republike Hrvatske i temeljem za tumačenje Ustava", poručuje iz Ženske mreže.

Više o prosvjednoj akciji koja će se sutra odigrati u Zagrebu pročitajte na Facebook eventu Ženske mreže Hrvatske.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook