Režija: Dominic Sena

Swordfish

Swordfish

Ivor-Car

30. 08. 2002.

ocjena:
godina: 2001.
trajanje: 99 min
uloge: John Travolta, Hugh Jackman, Halle Berry, Don Cheadle, Vinnie Jones, Sam Shepard
žanr: Akcijski triler
scenario:  Skip Woods
režija: Dominic Sena
Poprilično hvaljeni film, eksplozivnih najava s nevjerojatno dobrom glumačkom i producentskom ekipom, pokazao se kao ne baš dobar film koji ćete zaboraviti u roku od dva tjedna. No, ipak sve što je uloženo u snimanje i reklame, ulagačima se vrlo brzo vratilo, budući je film par tjedana za redom imao najveće zarade u američkim kinima. Nije ni čudo znamo li kako u Americi najbolje prolazi sve što Swordfish ima: moć, novac, gole grudi, patriotizam, akcija,
Swordfish
Ukoliko postoji neki opipljiv razlog zbog kojeg ne idem u kina, onda su to ovakvi filmovi. U najavama sve odlično, ekipa na svim pozicijama odlična i onda pogledaš film i shvatiš da je K-kategorija. Ustvari to jeste neka A-kategotija, ali do toga su ga dovele samo velike pare uložene u sve ono čime film privlači gledatelje.
Uglavnom, priča bi išla ovako: Gabriel (John Travolta) je, nazovimo to, vrhunski tajni agent, krajnje bezobziran, pun love, koji ne preza od ničega. U vidu ima izvrstan posao. Riječ je o operaciji sabljarka (swordfish), što je naziv za mrežu osnovanih američkih tvrtkih putem kojih se prao novac početkom osamdesetih. Operacija je prekinuta, na računima tvrtki ostalo je 400 milijuna dolara koje su položene na tajni račun, naravno u Švicarskoj, i sada je ta lova s kamatama u 15 godina narasla do cifre od 9, 5 milijardi. Za ostvarenje tog golemoga pothvata Travolti je potreban netko tko caruje među kompjuterima i tu na scenu stupa Stanley (Hugh Jackman). Ovdje moram reći onima koji nisu imali priklike vidjeti ovoga glumca (X-men), da je tip pljunuti Goran Višnjić, samo malo mlađi. Uglavnom Stanley je tip koji je nevjerojatna dobričina i iz nevjerojatno dobrih pobuda je hackerirao vladin program "Carnivore" namijenjen neovlaštenm čitanju tuđih mailova iz cijelog svijeta. Zbog toga je zaglavio u buksi, zabranjeno mu je korištenje računala i približavanje kčerci. Teško ga je namamiti da opet stane s druge strane zakona, pa je Gabriel tu ulogu namamljivačice dodijelio Ginger (Halle Berry). No, kako je to kompleksan zadatak, normalno je da se i stvari kompliciraju. I tako od očinskih osjećaja do bolesne želje za borbom protiv terorizma. Daljnji zapleti i raspleti pomalo su bolesni i jasno je kako nisu prošli bez onog tipično američkog osjećaja za patriotizam. Niti jedan lik u filmu nije jednostavno ili  dobar ili loš. Svaki od njih ima i svoje drugo lice, niti crno, niti bijelo, već sivo i svaki je u nekom svijetu daleko od našega, svijetu moći, novca, tajnih službi i snažnih kompova.
Mnogi su ovaj film nazvali trilerom, ali ja u njemu nisam našao ama baš nimalo napetosti. Travolta je solidno odradio svoju ulogu, koja mora se priznati i nije prezahtjevna, uz dužno poštovanje, kao ni većina njegovih dosadašnjih uloga. Jedna od zasigurno privlačnijih dionica filma je slavna Halle, koja je obnaživši svoje grudi uveliko povećala gledanost ovog ipak gledljivog filma, što je pak rezultiralo time da je Swordfish nekoliko tjedana ostvarivao top zarade u američkim kinima. Svejedno moglo se više očekivati, ne od njenih grudi, već od filma. Pohvale svakako treba uputiti tzv. "Bullet Time" kadrovima za 360 stupnjeva, mnogo boljima nego li smo mogli vidjeti u prvom dijelu Matrixa. Da imam priliku ocjeniti film s ocjenama od 1 do 10, dao bih mu 6. Ovako dobija dvije zvijezdice i preporuku svima onima koji žude za skupom zabavom i pri tome čitaju knjigu "deset najvećih svjetskih zavjera". Svi ostali zaboravit će ga u roku od dva tjedna.